Radničke klase nema – ostali su samo siromnašni i bogati

Zoran Đorđević Kisi, pesnik iz Niša posle sedam objavljenih zbirki kaže da se od vremena posle smrti Josipa Broza Tita do danas, atmosfera u srpskoj politici nije mnogo promenila.

Kada čovek posrće i pada trebalo bi da mu bude škola, još kad čovek u toj priči strada, znači da nas vodi dijabola. To je jedan od stihova kojim bi mogl da se okarakterišu režimi, a koji su se potrudili da izmrcvare ovaj narod. Mene sve ovo neodoljivo podseća na cirkus Monti Pajtona. U cirkusu postoje krotitelji i ima životinja. Jasno je tu ko su krotitelji kao što je jasno šta tu narod predstavlja. Ovo je Monti cirkus na srpski način jer cena goriva od u majčinu, onda cene odu u nebesa, a potom porastu penzije i plate neznatno tako da nam je poznat taj sistem koji se vodi „u korist građana“, kako oni to umeju da kažu.

On i sam radi u jednoj građevinskoj firmi gde posla ima sve manje i manje.

Teško je danas radniku. Srednjeg sloja nema. Ostali su samo siromašni i mnoggo manji deo bogatih. Svašta gledam dok radim pa tako vidim i ljude koji posle 20 godina staža nose letve i trule daske kući za ogrev. Mnogi su preopterećeni računima, na vrata kucaju izvršitelji. Radnik je u svakom slučaju potlačen danas – kaže Đorđević.

Đorđević napominje da u jednoj političkoj državi posao dobijaju samo probrani tako da su se mnogi odlučili da „budu uz vlast“ da bi radnici imali od čega da preživljavaju.

M.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *