Radović: Potrebno je uvođenje medijskog obrazovanja i bolji status novinara (video)

Profesor Vladeta Radović, šef Departmana za komunikologiju i novinarstvo, zatražio je uvođenje medijskog obrazovanja i status novinara kao službenog lica, prilikom obeležavanja Dana slobode medija na niškom Filozofskom fakultetu.

Prva stvar koju tražim javno je uvođenje medijskog obrazovanja na sve nivoe formalnog obrazovanja, dok naravno predškolskom uzrastu pripada medijsko vaspitanje. Druga stvar koju javno tražim jeste status novinara, kakvog danas nemamo. Pre svega status službenog lica, pa ako je potrebno i službene legitimacije“, rekao je profesor Radović.

On je naglasio da nema slobode medija bez kritičke misli, a da nema kritičke misli bez medijskog obrazovanja. Takođe je ukazao na problem da jedino novinarska profesija nema čvrst način povezivanja organizacije i predložio ideju o formiranju Novinarske komore.

Prisutni studenti, profesori, predstavnici civilnog sektora i novinari imali su priliku da pogledaju dokumentarni film „Zakon u službi medija, mediji u službi građana“ iz serijala „Važnost slobode medija“, u produkciji Media i reform centra iz Niša.

Nakon toga je usledila neformalna diskusija „Speak up“ o stanju slobode medija, položaju novinara i o predloženim zahtevima profesora Radovića.

Profesor Vladeta Radović

Obeležavanju Svetskog dana slobode medija trebalo je da prisustvuje i Gordana Bjeletić, novinarka N1 televizije, međutim bila je sprečena zbog situacije u Skoplju, ali je poslala poruku prisutnima:

Kada je o slobodi medija reč, iako svesna kroz šta neke kolege prolaze, često i izložena najrazličitijim pritiscima, uvek verujem da se dešava samo ono na šta pristajemo. Na kraju dana sve se svodi na vašu ličnu odluku i odgovornost. Još se nije rodio urednik ili vlasnik koji će me naterati da lažem. Verujem da sloboda medija, iako politika stvara okvire i uslove, samo od nas, novinara, zavisi i svaki izgovor je samo izgovor. Vi odlučujete da li će te da budete lažovi ili novinar. Ko izda…“ , poručila je novinarka Gordana Bjeletić, a pročitala poruku prisutnima Anđela Stojanović iz Media i reform centra.

Širom sveta danas se obeležava Dan slobode medija, a ocenjuje se da sloboda medija u Srbiji nikada nije bila ugroženija.

Organizatori su Media i reform centar i niški Filozofski fakultet.

D.Vasić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *