Rafal profesora Gajića: Beograd nam siluje govor, kulturu, Univerzitet…

Skandalozno je da jedna gospođica pre neki dan najavljivajući vremensku prognozu kaže: U Beogradu već dva dana pada kiša, ali srećom će se oblaci za dva sata pomeriti ka istoku. To je skandal. Pravi skandal – rekao je danas Dragan Gajić redovni profesor Prirodno matematičkog fakulteta.

Ovaj eminentni profesor je „olakšao dušu“ prilikom najave „Noći istraživača 2016“ gde se nije očekivalo da zauzme ovaj stav, koji zapravo sa njim deli velika većina stanovništva Niša i juga Srbije. On je napomenuo „da je pogubno to što je beogradizacija zahvatila celo društvo“.

Ovo njegovo obraćanje koje je snimilo pet ili šest medija je zapravo i prvi odgovor jednog pravog intelektualca na reči koje su stigle s vrha srpske vlasti, a to je da u državi vredi samo beogradski Univerzitet!? Da se podsetimo, te reči je rekao premijer Aleksandar Vučić, a „odgovor“ u medijima nije dao ni jedan od niških intelektualaca. Pa čak je i rektor niškog Univerziteta, Dragan Antić „izvrdao“ tih dana reakciju.

Beograd je zaboravio na devastirani Niš

Oduzeli su nam radio Niš i mi smo jednostavno prinuđeni da slušamo koja ulica u Beogradu ima koju rupu. Svedoci smo da se naš književni zvanični govor siluje da bi se prilagodio beogradskom izgovoru. To je u meni probudilo inat. Došli smo u takvu situaciju da nam s političkog vrha kažu da sem beogradskog Univerziteta, svi ostali, ne vrede ništa!? Niški Univerzitet je najverovatnije najprofitabilnije preduzeće u ovom gradu. hiljade studenata ovde studira, ostavljaju pare i prosto je nedopustivo da se kaže da ostali Univerziteti, sem beogradskog ne vrede ništa – jedna je od stvari koje je rekao profesor Gajić.

On nije precizirao u svom obraćanju termin „beogradizacija“ odnosno na šta misli, ali se nameće odgovor da sigurno nije mislio na sve stanovnike Beograda, nego na one koji utiču na vlast i medije.

Ne mislim samo na ovo poslednje rukovodsto, već na ova ostala poslednjih decenija, čini mi se da se uopšte ne interesuju kako ovaj grad živi. On je devastiran. Jednostavno oni su zaboravili na Niš. Ako neke pozitivne stvari kao što je „Noć istraživača“ ne mogu da se emituju na nacionalnim frekvencama, onda mi moramo da podignemo glas – rekao je Gajić koji inače rukovodi i Astronomskim društvom „Alfa“.

M.Smiljković

47 Comments

 1. A da zlobnici i ostali hrabri zatraže i od premijera Vučića da pokaže svoje radove na SCI listi, kada je već to toliko presudno za procenu intelektualca… ako već neće svoje lično!? – Računam da premijer Vučić i komentatori koji diskvalifikuju niški univerzitet imaj zavidni univerzitetski renome kada se već usuđuju da kritički ocenjuju druge! Moj CV je odavno poznat na univerzitetu, među mojim studentima i u ambulantama… Lako se proveri! Premijeru i zlobnici, dajte vaš da se postidim…

 2. Pa da završim sa zlobnicima – ja dajem svoj sud o mišljenju profesora Gajića, a zlobnici o mojoj ličnosti! Ne mogu da verujem! Čime sam zaslužio ovaj iracionalni bes? Zbog čega sam ja bitan u temi beogradizacije? Iskreno, javio sam se isključivo zbog toga što mi je ovaj problem blizak, što sam i ja o njemu pisao, što ga živim i što sam na neki mali i posredan način hteo da zahvalim i čestitam na hrabrosti i poštenju profesoru Gajiću! Kao odgovor dobijam preteće poruke zlobnika! Dragi moj, nije dovoljno da svoj karakter stavite u naslov. Potrebno je ime i prezime – nadam se da imate toliko intelektualne hrabrosti da se predstavite pošto, očigledno, niste demagog i demokrata ste! Ime na Sunce dragi moj zlobniče i doći ću da se izvinim što sam Vas uvredio, a Vi mi oprostite kao Djura, brat Ilije Čvorovića…

 3. Нека комплексашка горчина тече из ових коментара.. Како видм, све се своди на РТС и његове непочине. Нису му то једине мане, али на њих треба указати – јасно, непосредно, не овако. Није лепо кудити уваженог професора, али је чињеница да је његов став био неутемељен – више личи на паушални кукумав.. сувише је поједностављен и једностран. Као што сам раније рекао: њиме је само скупио симпатије код разних завичајаца и локалпатриота,.. и код оне антибеограђанштине која болује од комплекса и у томе налази изговор за сопствену неспособност. „Београд“ је лош изговор. Можемо му наћи безброј мана, али то неће умањити мане оних који се позивају на то. Професор је неодговорно створио злу крв, и просу жуч – што не приличи одговорном човеку. Исфрустирана „раја“ је то једва дочекала..

 4. Dobar primer kako RTS gleda na Niš, bolje reći pojedinci, je pre par meseci gostovanje dr Tiodorović iz Klinike za kožne bolesti u Nišu, zajedno sa dermatologom iz Bgd, predstavnicom Eucerina i „voditeljkom“, Nakon priče o učestalosti melanoma u KC Srbije i Beogradu, voditeljka se obratila doktoriki iz Niša i upitala, kakva je situacija u Nišu i jugu Srbije. Jer tamo ima mnogo seljaka. Doktorka je odmah odgovorila da seljaka ima svuda. Čudno je da se niko nije oglasio nakon te emisije, mada verovatno sličnih primera ima napretek.

 5. Cinjenica je da nas Univerzitet nema kvalitet kao beogradski. Rangiranje Univerziteta vrsi se se po metodologiji koja ukljucuje i vrednost radova na SCI listi. Tako je svuda u svetu. Vecina nasih profesora nema ni osnovne naucne kvalitete kako bi mogli da publikuju radove u najboljim svetskim casopisima. Za to, nije kriv Beograd, vec mi sami. Umesto sto placemo, treba dici kvalitet naucnog osoblja i birati u zvanja najbolje a ne najpodobnije ili one sa atraktivnim prezimenom. Statut Univerziteta stalno se menja i smanjuju se kriterijumi za izbor u nastavnicka zvanja kako bi prosecni bili izabrani. Tako necemo daleko stici. Bicemo i dalje hotel sa jednom zvezdicom dok ce drugi Univerziteti biti hoteli sa 5 zvezdica. Cinjenica je da i hoteli sa jednom zvezdicom imaju svoje goste. Ako hocemo visi rang, moramo da ulozimo mnogo vise. Da li imamo ljude za to je vec drugo pitanje. Licno mislim da, na zalost, nemamo.

 6. На РТС често уочавамо ПРАВОПИСНЕ грешке, посебно код имена места. Пример – Велики извор а не како налаже правопис Велики Извор.Омладина и остали на тај начин уче погрешно да пишу имена места итд.Где су одговорни за ПРАВОПИС у РТС или другим институцијама да то уоче и упозоре !!!

  1. Ne samo to, oni i ne znaju tacna imena mesta juzno od njih. Za G. Toponicu procitaju, nemalo puta,Topionica. A starija spikerka Dnevnika na Rts-u, Istambul vecito nakaradno akcentuje

 7. Čitam i ne mogu da verujem: koliko netolerancije i zlonamernosti prema hrabro iskazanom stavu uglednog profesora! I kako to biva u Srbiji koju su još opisali Sterija Popović i Radomir Konstantinović – umesto sa njegovim stavovima, uvek gladna krvi dekadentna srpska javnost obračunava se sa njegovom ličnošću, trudeći se da ga što je moguće više kompromituju! Gospodin profesor je jasno iskazao svoj intelektualni stav – on je podložan kritici, ali ne od onih koji ne razlikuju Coronu Borealis (sazvežđe) od Aurore borealis (polarne svetlosti). Nije lako gledati u zvezde, čak ni zlobnicima! Možda je baš u zvezde gledala beogradska novinarka koja je prekjuče najavljujući vreme rekla da su „kišni oblaci na sreću pošli iz Beograda prema istoku i jugu“! Srećom ili ne, ostao sam samo postiđen i sa mukom u stomaku…

  1. Moj komentar nije upucen prof dr Gajicu i njegovom delu i radu…cudi me da nisi /niste/primetio /li/ da je upucen tvom
   /Vasem/ komentaru ! Znam da ste inteligentan covek , ali nemojte da zamenjujete tezu i da izvrcete cinjenice ! Tesko vam je prihvatiti istinu… Od demagoga i „demokrata“, poput vas , stvarno ostaje muka u stomaku !

 8. Bravo profesore, rekli ste sve što većina gradjana ostatka Srbije misli. Kada bi bilo više intelektualaca van Beograda, koji bi javno iznosili svoje stavove, moglo bi se očekivati da se promeni odnos države prema ostatku Srbije. U suprotnom, slušaćemo o Beogradu na vodi, beogradskom metrou,beogradskim mostovima, beogradskim toplanama… i TRPETI.

 9. Неки од критеријума за процену квалитета Унив., факултета и научног радника:
  /1/Бр.добијених Нобела (самостално или у сарадњи)
  /2/Бр.кандидатура за Нобела
  /3/Износ пара добијених од реализованих патената
  /4/Износ пара који се очекује од прихваћених али још нереализованих патената
  Све док се ови критеријуми не примене дословно, ентитет је битaн колико и клуб љубитеља дугосилазног акцента.

 10. Televizije sa nacionalnom pokrivenošću pune kase, trujući Srbiju raznim rijalitijima, afirmišući šund i kič, i najpametnijim srbinom, koji je uzgred završio BU, naše su pogasili zajedno sa radio Nišom. Niš pominju samo ako treba razglasiti neki skandal ili ako se dogodilo neko višestruko ubistvo, silovanje, pedofilija.

 11. На жалост мој коментар (још) чека на одобрење, тј. није објављен. (Неки то зову цензура). У сваком случају, у најкраћем, могу сад само да потврдим оно што сам наслутио у свом коментару: све се претворило у жуч и изливе фрустрација. Некритички, непоштен, однос према стварима – извитоперени самодоживљај. „Београд је крив за све!“ – најлакши начин да се ослободимо сваке одговорности, али и прилика за онога ко то тако „храбро“ изговори да сакупи поене, симпатије,.. Сада када смо препуни мржње, подале „ми“ и „они“, можемо и да наставимо са самопоништавањем. Они што траже изговоре у свему увек виде неку ЦИАу, или сличну заверу која трује српство. А, заправо, Србе само треба оставити да буду пар минута сами са собом и већ ће се поделити и покрвити – ни долар да уложиш, а камоли труд. Што се коментараh тиче (сем што су на омиљеној гајевици, хрватској), веома добро показују сву беду ове ситуације.

  1. a za ovo mu je hrabrost stvarno trebala?!Ne budite smesni, sta vi radite ,da li ste sigurni da sve sto mozete i znate pruzate svojim studentima?Mislim da ne ali ovako je najlakse,svali krivicu na drugog i ti si sve postigao!?

 12. „Антибеоградизација“ као магловит, а свакако лош изговор. Прво, Београд је град дођоша – у њега се одувек долазило. Зато, када неко почне да говори о „аутохтоном београђанству“ или слично, лаже – још горе! Дакле, Београђани су МИ, сви ми, цела Србија. Побегли смо из својих места, а неки од нас су се и уобразили, умислили да су племенити и бољи само зато што су из Београда – то је по себи најпаланачкији (поред осталог) став: комплексашки, митотворни,.. То је оно ружно лице Београда, али то нису сви Београђани, а камоли сам град. Зато су све те флоскуле о „кривом и злом Београду“ подједнако бесмислене. Са друге стране, искуство нас уверава да су повици према „злој престоници“ веома често неправедни, тј. лоши изговор за сопствену неспособност. Ја сам Србин, етнички Србин, син своје домовине који унутар ње не види границе и поделе (за разлику од многих). Стицајем околности, посао ми је такав да често пудујем по целој домовини и имам прилике да живим широм ње. Али, и да се непосредно сретнем са оним што је „локални ниво“ – од грађана, до разних облика власти. Гледајући тако, сасвим ми неубедљиво звуче било какве оптужбе на рачун Београда – стварног или апстрактног.. То што сведочим по нашој домовини оставља само питање како ми уопште постојимо (и сматрам да нам је боље него што заслужујемо). У Београду има великих играча, „екипа“ (које су често из унутрашњости, БиХ, ЦГ!!), али и могућности да се избориш за нешто. У „унутрашњости“ имамо локалне бегове, полуписмене, забагреле, себичне, умишљене карикатуре од којих зависи напредак неког места али и општи живот грађанаh. Тамо је градоначелник кум са судијом, брат са управником полиције,.. Ко ће кога ту да гони. Али, и ко ће у томе изборити правду за себе.. Пример са времеснком прогнозом је за осуду – на то треба указати. Што се универзитета тиче – молим вас! БГ универзитет је лош, да се разумемо, али све остало је значајно испод тога – у сваком смислу (изузетак посебним катедрама или поједницима). Локална власт је пасивна, али пре свега неспособна (неука) да препозна шта је потребно. Локална заједница је пасивна, и недовољно заинтересована да обогати свој живот. Ја не мислим да у Београду живе посебни и бољи људи него ма где у Србији. Али не мислим ни да је изван Београда боље! Уопште узев, ми смо земља лоших људи. Лако је ружити Београд, али његове мане нису ишта другачије и горе од мана ма ког места у Србији. Што се говора тиче, то је посебна тема која се лако политизузје и изобличава на обе стране. Коначно, овакви иступи би морали бити боље артикулисани и утемељени, јер у супротном стварају жуч, изазивају рекацију, па све брзо може да оде у неку још бесмисленију расправу и слично.

  1. Ја баш мислим да у Београду живе бољи људи. То не значи да су Београђани нешто много добри, већ да су бољи од других (и од мене). Што се тиче локалног говора, треба га неговати, а не сузбијати. Хрвати пазе на своју икавицу, чакавски, кајкавски, као што пазе и на стандардни говор. Ми смо све запустили. Бог све види.

 13. Zaustavio sam se već na drugoj rečenici tvog komentara. Ništa što je on rekao i što bi ikad mogao da kaže ne može da se ravna sa malograđanskom izjavom „Ko mu je kriv sto zivi u malom mestu“ koju si ti odvalila. Zato što veći deo Srbije, kako unutrašnjost tako i sam Beograd razmišlja ovako, zato se i sve ovo dešava. Očekujem da ovako nešto izjavi „Beograđanin“ (podrazmevaj pod ovim šta hoćeš), ali kad ovako nešto izjavi neko iz provincije, aneurizmu mozga dobijem od transfera čiste gluposti. Umesto da se radi na decentralizaciji i da se pruži prilika svakom gradu da razvije svoju privredu, univerzitet,itd… (pogledati Norvešku kao dobar primer toga, između ostalog) i da ljudi zaista uživaju zaslužen ponos svojim poreklom i mestom rođenja i života- oni čim iz pičke provire razmišljaju o Beogradu, pa makar to bio i jebeni Šabac do kog će se ovaj proširiti ako se nastavi ovim tempom. Sere mi se od vas, slobodno mogu reći, provincijskih izdajnika.

  1. Нисам из Београда, да се оградим одма. Нишлије пате од комплекса ниже вредности и пореде се са Београдом сто је баш мало глупо, поредите се са Јагодином на пример. Бавим се таквим послом да скоро сваки дан сам у другом граду (територија бивше СФРЈ, ал као у Ниш није нигде

 14. Sram vas bilo an(onim)usi jedni: Micko, Nina, N, Keba,… i sl. Sto se bar ne potpisaste? Nasli ste koga da napadate, Gaju jednog od najboljih ljudi i profesora naseg univerziteta. Ne sme covek ni da pogleda prema „premijeru“, a kamoli da kaze najprostiju istinu naseg poltronskog drustva, a da ga njegovi poslusnici i sledbenici ne napadnu. Neverovatno!!!

 15. Svi smo svesni toga da je Beogradski Univerzitet najbolji u Srbiji, ali spuštanjem vrednosti ostalih Univerziteta se ništa ne postiže. Treba uraditi nešto da se situacija poboljša. Da napredujemo zajedno kao država. Treba se boriti protiv centralizacije, kako bi u Srbiji postojalo još nešto osim Beograda.

  1. slazem se sa tvojim komentarom u potpunosti. Najlakse je napadati i traziti krivicu u drugom. Potrudimo se da se sami izborimo,radom i dokazemo drugima da vredimo.

 16. U potpunosti se slazem sa profesorom Gajicem. Ocekivano je da Beogradski Univerzitet bude bolji kada ima 10 puta vise stanovnika od Nisa, ali reci da sem Beogradskog Univerziteta svi ostali ne vrede nista je sramota.

 17. Postovani , niš ima i PMF i GAF a Milutin Milanković je dobio i to skoro ulicu u komren. niš ima i grupu za književnost i istoriju a Sava Tekelija nema ulicu kao i Diana Budisavljević (a ima ivana milutinovica i nikolu dražića i ostale bezvredne komuniste ) Možda smo zato tu gde jesmo …

  1. Za pocetak,prvo bih ti savetovala da povedes racuna o pravopisu kad vec govorimo o tome. Sto se imena ulica tice to ostavi ljudima zaduzenim za tu problematiku.

 18. Profesore svaka čast. Kap dole, da ne kažem kruna dole – dole Corona Borealis koju mi Nišlije gledamo drugačijim, neukim očima u odnosu na prepametne oči beogradske! Pustite ove pionire kojima je SCI lista svetinja a uglavnom su je posećivali ad calendas grecas. Oni koji nisu pogledali dalje od svog nosa kritikuju Profesora koji gleda u zvezde! Poslednje je vreme profesore da se na primer Bezelgez preimenuje u Beogradgez da bi dekadentni koji čak nemaju ni ime i prezime imali u šta da gledaju! Svaka čast profesoru Gajiću.

  1. ((–; Свака теби част на показаном знању! Важно је да такви попут тебе имају прилику да се покажу.

  2. Da, da…sto li su uveli SCI liste ? Izgleda, da je to neciji keif, mozda onih , koji stalno objavljuju naucne radove i rade projekte !
   Koliko li prof dr-a na Univerzitetu u Nisu ima bez ijednog naucnog rada ili naucnog projekta?
   A to su tzv. naucni radnici i predavaci… da su u EU , mogli bi samo da „gledaju u zvezde“ i „Auroru borealis“ !
   Na fakultetu tj. visoko naucnoj ustanovi ne bi ih bilo tj.sigurno ne bi egzistirali!

  3. Sto se Gajica tice,sa naucne strane,svaka cast ali sto se svega ostalo iznetog tice,mislim da nije u pravu. neka pogleda oko sebe pa neka kaze koliko je onih strucnih koji ga okruzuju,koliko doktora nauka ima u njegovo okruzenju koji ne zasluzuju ni diplmu fakulteta? Da nije mozda to razlog lose slike o fakultetima na niskom univerzitetu?

 19. Pogledajte malo u npr. Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, pa tamo od korupcije, dokazane dokumentima (bez presuda još uvek) do nekvaliteta. Pojedini profesori ni svoj predmet ne znaju, a kamoli nešto više, npr. znanje iz fiziologije, koje se podrazumeva da svako od njih ima. Sve deca profesora i teških veza. Najbolji su odstranjeni poslednjih 15 godina. Ne znam kako opstaje fakultet, gde objavljuju i kakve radove, a „stručnjaci“ koji završavaju fakultet poslednjih godina jedva da znaju šta je Fizička kultura. Dalje, Medicinski fakultet, nepotizam, sve ista prezimena, samo druge katedre, znanje sve slabije i slabije, sve lošiji studenti. Pravni, pa tu je tek haos, a primanja imaju veća od predsednika države. Veza, novac, veza, novac, ljubav. Pa Niš je mali grad, sve se zna. Kako je tek na Zaštiti, Filozofskom, Ekonomiji, pa isto, samo rođaci, prijatelji, novac, znanje, pa ko još ima rad u svetskim okvirima. Ima od 30-ak professora, njih 3 po fakultetu i odmah se svi kod njih prikače i budu koautori da dobiju bodove sa SCI liste. Jedino Elektronski, bar koliko vidimo dobre stručnjake školuje, a i dobar deo profesora beleži dobre rezultate. Mada i u Beogradu ne vidim da je mnogo drugačije, sem da se manje ljudi znaju, pa je i manje afera u javnosti. A i zašto bi kada ioanako niko ne reaguje.

  1. sve sto si rekao je istina i nije to samo na pojedinim fakultetima,na svim fakultetima je isto. najveca „nesreca“svih fakulteta je nepotizam i to se najbolje vidi na objavljenim naucnim radovima gde su potpisnici,muz,zena,kum,kuma,mama, tata,dete…

  1. dobro micko , da te pitam , posto imas ocigledno zelju da se ubedjujes sa profesorom….. ostavimo po strani profesora …….. on je jedan profesor – jedan covek da li je strucan , nestrucan , ima ili nema radova , ispunjava ili ne kriterijume – to ne znam i necu da diskutujem…….. da li ti kao beogradjanin , imas zelju da ovih par hiljada kilometara kvadratnih danasnje srbije bude prosperitetno ???? – rekla sam par hiljada jer sam geografiju ucila u staroj sfrj , a i ne znam tacno gde nam je juzna granica zemlje pa necu da razvijamo pricu na tu stranu ) ………. sustina jeste , da se prosperitet jedne zemlje , makar bila i ove velicine kao nasa ne ogleda u uspesnosti jednog grada- koliko god veliki on bio …….. da li ti mislis da svih 8 miliona stanovnika u daljem, treba doci da se skoluje u jednom gradu ?????? ( pod skolovanjem racunam i kurseve i opismenjavanje starijeg stanovnistva i sve sto moze uticati na podizanje procenta makar funkcionalne pismenosti ) ???????

  2. Micko!
   Nemas ti pojma ko je profesor Gajic!
   Odakle ti smelost da za ovakav komentar!? Ah ,da! Ne cenis ono sto ne razumes i sto je mnogo iznad tebe! Klasika!

  3. Znate li Vi Micko kakva je struktura profesorskog kadra na pojedinim fakultetima BGU? Znate li da su šampioni u nepotizmu? Znate li da prednjače i po broju zloupotreba i falsifikata? Znate li da na mnogim BG fakultetima profesori radove „pozajmljuju“ od dobrih studenata, prerađuju ih, pa objavljuju kao svoje?

  4. @Emili – mislim da profesor ne treba da se ljuti sto je BU mnogo bolji od NU, vec da zasuce rukave i radi posao za koji je placen – bavi se naukom, sto dokumentuje naucnim radovima.
   @Bocko – znam coveka licno, odlican predavac, obozavam njegova popularna predavanja
   @Dragoljub J. – znam i kad se sve to uzme u obzir BU je mnogo bolji od NU. Ono sto Beograd kao grad kolje u akademskim krugovima su privatni fakulteti, mada i u Nisu u raznim garazama postoje isturena odeljenjea tih privatnih fakulteta.
   @Coko – vi ne razumete, svaki univerzitet ima svoje kriterijume za biranje kadra. Iako odlican pedagog, odlican predavac, Prof. Gajicu nedostaje ozbiljnije bavljenje naukom. To nikako ne znaci da njegovo misljenje nije bitno, naprotiv! Samo treba da prizna cinjenicu da je BU daleko bolji od NU, a sto se (de)centralziacije ima potpunu podrsku…
   @Toma- sve, jer me ista hrani.

 20. Niš su uništile i dalje uništavaju same Nišlije, pa tek oda drugi. Sami smo krivi za mnoge stvari,da ne nabrajam. Od ekologije(čistoće) i kulture do preduzetništva i obrazovanja. Činjenica je da je Niški Univerzitet izuzetno slab (čast pojedincima) zahvaljujući poltronstvu i nepotizmu i bolje da ne nabrajam…Pogledajte SCI liste

  1. Gospodine,

   niste u pravu. U Nišu ima puno vrsnih istraživača, koji nažalost ne mogu da dođu na red da budu viđeniji i traženiji, jer se Beograd pita,ne samo za nauku, već i za sasvim obične životne stvari što se tiču grada Niša, a nemaju veze sa prestonicom.

  1. Nina, s’ kojim pravom vredjate profesora Gajića i kažete da lupa gluposti ? Gde Vam je kultura? On izlaže svoje mišljenje na način primeren intelektualcu . Da li ste bili u prilici da slušate neko njegovo predavanje ili izlaganje?

  2. Nina, cero, pa idi u taj veliki grad Beograd! Tamo je centar sveta! Tamo ti je mesto, ocigledno! Tamo su kuce od marmelade, prozori su od cokolade, tamo je sve lepo, tamo je sve nezno tamo se sve raduje…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *