Raport: Put do Grčke

U Makedoniji je sada skoro pa završen auto-put. Ima jedan kraći prekid posle Velesa zbog radova na sanaciji starog auto-puta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Put je uglavnom dobar, mada ima delova gde vrlo valovit, ili oštećen, ili su krivine neprimereno jake za auto-put zbog čega ima više mesta gde je ograničena brzina na 50-70 km/h (to je deo od Skoplja do Velesa gde je stari auto-put samo preimenovan u novi).

Putarina se plaća kao i do sada na tri mesta i ukupno iznosi 200 denara (60+80+60). Zeleni karton je obavezan, ali je zato gorivo mnogo jeftinije nego kod nas pa to pokriva trošak zelenog kartona. Kada je Grčka u pitanju putevi su skoro pa odlični. Novina u odnosu na prošlu godinu je to da je odmah posle graničnog prelaza napravljena naplatna rampa, na kojoj se za prolaz plaća 1,80 evra. Do Katerinija postoje još dve naplatne rampe. Na prvoj se plaća 1,20, a na drugoj 2,20 evra.

Prolaz na graničnim prelazima je brz i bez ikakvih dodatnih kontrola. Stalno se pred sezonu čuju priče o rigoroznim kontrolama na ulazu u Grčku. Ja već godinama letujem u toj zemlji i još uvek ne znam kako izgleda njihov carinik.

Voće i povrće u supermarketima: breskva 0.8, kajsija 0.8, trešnja 1,5, jagoda 1, lubenica 0,5, dinja 0,8, paradajz 0,8, krastavac 0,3, crni luk 0,7… Brza hrana: giros od 1,5 pa do 6 evra (u zavisnosti od veličine porcije i pića uz njega), suvlaki najčešće 2,5 evra, porodična pica 12, a parče 2 evra, hot dog 1 evro, 2 evra i 3 evra… Špagete 5,5 evra…Sladoledi: kugla 1 evro, na točenje 1, 1,5 i 2 evra, iz frižidera od 0,7 pa naviše… Poslastice: kolači od 4-6 evra, voćni kupovi oko 3,5 evra.

Ručak za dve osobe sa jednim od tri specijaliteta grčke nacionalne kuhinje sa bocom vina je 16,9 evra, a isti ručak za jednu osobu 8,9 evra.

Dragan Marinković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *