Ratna ljubav Nišlijke i ruskog dobrovoljca Jurija ne sme da se zaboravi

Roman Olivere Budimir „Uvir na izvoru“ istinita je ratna priča o ljubavi Nišlijke i ruskog oficijra bJurija. Delo je promovisano u Domu Vojske Srbije u Nišu.

Roman govori o nesvakidašnjoj ljubavnoj priči Nišlijke Slađane Stanković, koja je kao dobrovoljac – bolničarka otišla na Kosmet da brani svetu srpsku zemlju i ruskog oficira dobrovoljca Jurija Osipovskog, ovaj Rus je bio jedan od 17 ruskih dobrovoljaca koji su došli da bi pomogli u odbrani Kosova i Metohije. Imao je 35 godina i bio je ruski oficir, rodom iz Minska, Belorusija. Ova knjiga se čita u jednom dahu, prenosi Đorđe Bojanić.

Početak romana, autorka Olivera Budimir počinje divnim opisom Niša, koji su u davna vremena pohodili veliki svetski putnici, ostavljajući zadivljujuća svedočanstva o ovom veličanstvenom gradu heroju, koji je iznedrio i nesutrašivu heroinu Slađanu Stanković.

Roman je i nesvakidašnje potresno svedočanstvo o lavovskoj borbi srpske vojske , kojoj su se bili pridružili i ruski dobrovoljci, u vreme krvavih događaja na Kosmetu tokom NATO agresije 1999.god i trebalo bi ga uvrstiti u obaveznu školsku lektiru.

Ova ljubav između Srpskinje i Rusa je krunisana brakom. Venčali su se u uniformama 24. maja 1999. u Crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu, a kum im je bio tadašnji ratni komandant 549. mehanizovane brigade, general Božidar Delić. Juri je mladi tada poklonio mitraljez.

Ali, dva dana kasnije je krenula jedna od najvećih ofanziva NATO i OVK na teritoriju Kosova i Metohije. Akcija je imala kobni naziv „Strela“. S neba je dejstvovala NATO avijacija, iz Albanije – artiljerija, a OVK je započela sa napadima sa kopna, tu je i bio kraj jedne velike ljubavi, koju ćete saznati o detaljima u romanu UVIR NA IZVIRU autorke Olivere Budimir, prepričava Đorđe Bojanić.

Major Slaviša Fišić, autor Olivera Budimir i publicista Zorica Peleš

Na žalost, hrabra Nišlijka Slađana poginula je tokom ratnih dejstava na granici Kosova i Metohije. Jedna ulica u Nišu nosi njeno ime. Neka joj je večna slava!

Kada se rat završio Jurij je jedno vreme bio u Nišu, svakog dana nosio sveže cveće na groblje, obilazio porodicu, a onda je nestao. Andrej je u više navrata pokušao da ga pronađe, čak i u Minsku, ali niko ništa nije znao o njemu. Kao da je u zemlju propao – priča autorka upečatljivog romana koji svedoči o nestvarnoj ljubavnoj priči srpske dobrovoljke i ruskog dobrovoljca tokom rata na Kosovu i Metohiji“, priča Olivera Budimir.

O romanu „Uvir na izviru“ Olivere Budimir na promociji je govorila publicista Zorica Peleš, biograf protojera-stavrofora dr Stevana M. Dimitrijevića.

Ova knjiga treba da uđe u obaveznu školsku lektiru, meni je žao što našu decu truju raznim literaturama. Naša deca čitaju Gospodara prstena, Hobita, Hari Potera… naša deca treba da uče o našim herojima“, priča Zorica Peleš.

Zorica Peleš je spomenula u svojoj besedi i mogućnost za novi rusko-srpski film…

Slučaj je hteo da Zorica Peleš i Đorđe Bojanić iz Niša napišu knjigu SRPSKO RUSKI BRATSKI ODNOSI, koja je pre dve godine prevedena na ruski jezik. Do knjige je došla Ekatarina Morozova, filmska pozorišna glumica i vodeći scenarista filmske kuće Kutuzov. Ekatarina drži časove glume po ključu Stanislavskog. Ona je došla na ideju da napravi scenario za film po knjizi SRPSKO RUSKI BRATSKI ODNOSI, dok je pregovarala sa Zoricom Peleš, naglasila je da je tu po njenoj ideji potrebna i neka ljubavna priča, koju sada imamo u romanu UVIR NA IZVIRU, tako da uskoro možemo očekivati novi rusko-srpski film.

Na promociji svoju reč je dao i major Slaviša Fišić, koji radi u Komandi Kopnene vojske u Nišu.

 Sa svojom tenkovskom četom bio sam u Prvoj borbenoj grupi 549. Motorizovane brigade, na objektu Čeja, u širem rejonu sela Žur, oko 4 kilometara od granice sa Albanijom. Danonoćno smo bili izloženi vazdušnim udarima NATO agresora i dejstvima terorističkih grupa, koje su neprekidno pokušavale da se ubace iz pravca Albanije na našu svetu srpsku zemlju. Ni milimetar se nismo povukli, već smo naterali šiptarske terorističke snage u panično bekstvo i povlačenje nazad u Albaniju, iako su goreli nebo i zemlja“, priča major Slaviša Fišić.

Slaviša je napomenuo i… ,, Tokom NATO agresije i borbe šiptarsko terorističkih snaga 1998. God i 1999. God, herojski je poginulo 87 pripadnika brigade. Među njima je i srpski dobrovoljac Slađana Stanković iz Niša, ovekovečena i u Spomen sobi Komande kopnene vojske u Nišu, po ideji i pod rukovodstvom komandanta Kopnene vojske, generala-potpukovnika Milosava Simovića“, priča major Slaviša Fišić.
Olivera Budimir je pre ovog, izdala dva romana. Prvi je bio „Lavirint života“ – dnevnik, predratni, ratni i posleratni žene sa Kosova i Metohije, za koji je poznati pisac Radomir Smiljanić u recenziji napisao da je „najbolji primer romana istine u našoj književnosti“.

Drugo njeno ostvarenje „Put oblaka“ je putopisno-ljubavni roman koji je, kako je napisala pesnikinja Milica Jeftimijević Lilić, putovanje „kroz jedan čudesan svet koji mestimice omamljuje svojom sugestivnošću“.

M. Bojanić, istoričar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *