Razočaravajući novi pešački most u Niškoj tvrđavi

Niška tvrđava je jedno od najvažnijih istorijskih znamenitosti Srbije, koja privlači turiste i Nišlije. Međutim, nedavno postavljen novi pešački most mnoge je razočarao. Uprkos uklanjanju starog mosta i jako dugom vremenu popravke, novi most daleko je od onoga što se očekivalo.

Pre svega, preko novog mosta se ne može proći biciklom, jer su stepenice rešenje od koga se nije pomaklo. Ovo može izgledati kao manji detalj, ali je velika neprijatnost za bicikliste. Naručioci mosta to nisu uzeli u obzir, posebno s obzirom na broj ljudi koji koriste bicikle za obilazak tvrđave.

Možda najznačajniji problem sa novim pešačkim mostom je činjenica da nije osvetljen. To čini veoma neprijatnim prolazak noću, a posebno je zabrinjavajuće s obzirom da je to put kojim ide veliki broj studenata i učenika. Neprihvatljivo je da je napravljen ovaj previd ili da će se ovaj detalj čekati možda i više nego što je trajala rekonstrukcija. Bezbednost pešaka uvek treba da bude na prvom mestu, a novi most to ne ispunjava.

Na prvi pogled novi most se estetski ne uklapa u ambijent tvrđave i šteta je što dizajneri nisu više razmišljali o tome kako će se most uklopiti u okolinu. To je propuštena prilika da se stvori nešto što bi moglo biti prelep detalj u tvrđavi u susret obeležavanja tri veka Niške tvrđave.

Gradjanin.RS / I.M.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *