Reprezentacija fizičara sa medaljama stigla u Srbiju

Srpski tim sastavljen od petorice gimnazijalaca, koji je ostvario istorijski uspeh na Međunarodnoj fizičkoj olimpijadi u Indoneziji osvojivši jednu zlatnu i četiri srebrne medalje, doputovao je preksinoć na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“.

Na najprestižnijem svetskom takmičenju srednjoškolaca iz fizike zlatnu medalju osvojio je Kraljevčanin, Dušan Đorđević iz Matematičke gimnazije iz Beograda.

Srebrne medalje osvojili su učenici Matematičke gimnazije u Beogradu: Marko Šušnjar iz Pančeva i Vuk Radović iz Beograda, kao i braća Novak i Bogdan Stanojević iz gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša, saopštila je agencija New media team.

Samo je još jednom u istoriji učešća Srbije na ovom takmičenju ostvaren ovakav uspeh – u Padovi 1999. godine. Ovo je peta zlatna medalja za Srbiju na do sada održanim olimpijadama.

Ekipu srednjoškolaca koji su predstavljali Srbiju vodili su profesori iz Društva fizičara Srbije–dr Božidar Nikolić sa Fizičkog fakulteta u Beogradu i Veljko Janković sa Instituta za fiziku iz Zemuna.Tim Srbije učestvovao je na olimpijadi zahvaljujući podršci KPMG Beograd, koji je za sve olimpijce obezbedio avionske karte za takmičenja, kotizacije i prateće troškove.

Na svetskom takmičenju iz fizike naši učenici su do sada osvojili pet zlatnih, 23 srebrne i 55 bronzanih medalja.

Olimpijada u Indoneziji održana je od 16. do 24 jula u gradu Jogiakarta (Yogyakarta).

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *