Reprogram dugova prema Objedinjenoj naplati ipak nije moguć za sve dužnike

Iako je na jednom od poslednjih zasedanja, Gradsko veće dalo preporuku javnim i javno- komunalnim preduzećima, da omoguće svim građanima koji duguju za komunalije, reprogram i otplatu na 24 ili 60 rata, Nadzorni odbor Gradske toplane je ovakve uslove kategorično je odbio.

Red ispred objedinjene naplate

Naime nakon jučerašnjih pregovora sa JKP „Objedinjena naplata“ odlučeno je da će dug na rate, ipak moći da plate samo one Nišlije koje su takvu olakšicu koristile samo jednom u prethodnom periodu. Zbog ovog „problema“, umesto juče, akcija reprograma trebalo bi da počne danas.

Kako „Građanin“ saznaje, gotovo sva preduzeća prihvatila su da izađu svim Nišlijama u susret, samo se čekalo i na odluku niškog Vodovoda, ali je problem nastao nakon zasedanja Nadzornog odbora niške Toplane, koja smatra da će to omogućiti potencijalne zloupotrebe, misleći na one građane, koji su u pređašnjim akcijama do sada već dvaput reprogramirale dug a ni to nisu izmirivale na vreme.

Da , tačno je da je doneta takva odluka, jer su takvi uslovi bili i u ranijim akcijama, a Nadzorni odbor nije želeo da dopusti da neko i po treći put ima mogućnost za eventualno odlaganje vraćanja duga, kratko je prokomentarisao Zoran Stojanović, v.d. direktora Toplane.

Iako je „ na sva usta „ najavljeno da akcija reprograma počinje prvog dana februara, upravo zbog ove odluke, svi koji su juče pohrlili u Objedinjenu naplatu, „džaba su krečili“, ali je izvesno da će ugovor moći da sklope od danas pa nadalje, potvrdili su nadležni iz ovog preduzeća, koji su čak morali da pregovaraju sa Nadzornim odborom ne bi li akcija što pre počela.

Tačno je da su preinačili uslove, i mi smo se dogovorili da nećemo dozvoliti onima koji bi po treći put hteli da rade reprogram da to i učine, jer pozitivna odluka potrebna za akciju mora biti jednoglasna, odnosno sva preduzeća moraju da se slože, ali bitno je da smo sada rešili ovu situaciju i mislim da ćemo krenuti već sutra sa tim poslom, potvrdila je Jelena Stojanović, direktorka JKP „Objedinjena naplata“.

Podsetimo, pre samo nekoliko dana, gradski oci usvojili su predlog i dali preporuku da Nišlije koje duguju za komunalije, račune „Objedinjene naplate“ mogu da plate na rate, ili odjednom uz otpis kamate, a da će akcija trajati do kraja marta. Socijalno ugroženi imaće posebne pogodnosti, odnosno izmirenje duga na 60 rata bez kamate, i to će moći da urade do kraja godine.

U prošloj godini na ovaj način sklopljeni su ugovori u vrednosti od 300 miliona dinara.

N.Marković

1 Comment

  1. Pozdravljam odluku!
    Krajnje je vreme da se zaista uvede disciplina i prestanu da se tolerišu, jedni isti – za koje komunizam i odlaganje do zabarava dugovanja, nikada nije prestao da postoji.
    Koliko godina je tolerisano nepalaćanje računa, milionski iznosi se nisu napravili za par meseci, a sve to samo zarad očuvanja socijalnog mira.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *