Restauracija spomenika na Čegru biće gotova do godišnjice Čegarske bitke, najavljen objekat za multimedijalni prikaz bitke

Spomenik na mestu čuvene bitke iz Prvog srpskog ustanka, podignut u znak sećanja na hrabre ustanike i njihovog komandanta, vojvodu Stevana Sinđelića, trenutno je u fazi restauracije. Prema najnovijim najavama radovi u okviru Spomen-kompleksa, biće gotovi na vreme za proslavu 215. godišnjice čuvene Čegarske bitke.

Prilikom obilaska radova, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, istakao je da će istorijski važni objekti u Srbiji dobiti i objekat sa multimedijalnim sadržajima, a da će Čegar biti prvi.

„Ovo nisu potpuni radovi na uređenju ovog mesta. Ideja Ministarstva za rad jeste da se u okviru ovog kompleksa, podigne jedan objekat sa savremenim multimedijalnim sadržajima koji će svim posetiocima Čegra, a najviše onima koji su najmlađi, koji ovde dolaze u sklopu đačkih ekskurzija dočarati samu atmosferu Čegarske bitke uz savremene multimedijalne digitalne efekte“ – rekao je Selaković.

Čuvar Čegra, Selomir Sele Marković, poznatiji kao Čika Sele, kaže da je Srpska kuća na Čegru bila u projektu iz 1989. godine i pozvao nadležne da reše problem oštećenog mozaika.

„Kada dođu dragi Srpčići nemaju gde da uđu u toplo i čisto. Na slikama treba da budu srpski velikani, Sveti Sava i redom Nemanjići, i da mladi na lep način uče i uživaju u filmu. Moj cilj je uvek bio podizanje patriotizma kod mladih“ – kaže Čika Sele.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u ove radove uložilo je preko 5 miliona dinara, od toga preko 4 miliona u uređenje same spomen kule, starog spomenika i biste Vojvodi Sinđeliću, a 710 hiljada dinara za parterno uređenje.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *