Retrospektivna izložba stripa – „Manča“ prvi crtani junak u Nišu

U galeriji „Srbija“ za danas u 20 sati zakazano je otvaranje izložbe stripa „Niški kadar“. Izložba je retrospektivnog karaktera i svedoči o istorijatu razvoja niške strip scene.

strip

Zastupljeno je 37 autora različitih generacija – od prvih karikaturista i strip crtača u Nišu ( Ivan Vučković,Slobodan Subotić, Hristivoje Nikolić, Dragoš Jovanović Fera…), preko stvaralaca zavidne reputacije (Miodrag i Vladimir Krstić, Aleksndar Blatnik, Boban Savić Geto, Zoran Stoiljković Kiza, Jože Sladić, Boban Ilić, Toni Radev, Jelena Đorđević, Ivica Stevanović, Nina Bunjevac, Predrag Stamenković, Dušan Cvetković…) do mladih umetnika i studenata koji neguju ovaj oblik umetničkog izražavanja ( Adam Rakić, Milica Radenković, Velibor Stanojević,Igor Krstić…).

Izložba svedoći o prisustvu različitih strip žanrova: komični, vestern, naučno fantastični, horor, pustolovni…kao i o raznovrsnim autorskim stilovima.

Iako je u prvim godinama nakon Drugog svetskog rata strip kao „ kapitalistički produkt“ bio zabranjivan na području bivše Jugoslavije, već tokom pedestih godina XX veka u mnogim sredinama, u štampanim medijima, objavljuju se stripovi. Tako je bilo i u Nišu gde su za potrebe tada nedeljnog lista Narodne novine umetnik i karikaturista Ivan Vučković i književnik Ljuba Stanojević objavljivali strip „Manča“ – što predstavlja prvi niški strip. Kasnije tokom decenija objavljivanje stripova vezuje se uglavnom za omladinske časopise i novine kao što su:Grafit, Gusar, Strip presing. Mnogi od niških autora sarađivali su i sarađuju sa stranim izdavačima. Takođe, nažalost neki od strip autora koji su svojim rođenjem ili školovanjem vezani za Niš, danas žive i rade u inostranstvu.

Istorijatom i proučavanjem niške strip scene posebno se bavio Branislav Miltojević -novinar, filmski i strip kritičar, autor knjige „Antologija niškog stripa“, koji je i konsultant u pripremi ove izložbe. Izložbu realizuju Galerija savremene likovne umetnosti Niš i umetnička grupa niških strip crtača „Čaj…odličan“. Izložba će trajati do 20. avgusta.

Za GSLU Niš – Milica Todorović

1 Comment

  1. Nije loshe da se organizuje retrospektivna izlozhba MESA i mesnih preradjevina , koje smo nekada uprazhnjavali i sa apetitom nabacili holesterol i pritisak !
    Oslobodismo se holesterola ali pritiska …tesko. Ni za josh 300 godina !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *