Rezultati antropološkog istraživanja „Novo lice Ćele kule“: Najmlađi je imao svega 11 godina

Društvo za akademski razvoj, prošle godine započelo je projekat „Novo lice Ćele kule“ koji ima za cilj da se prvi put u istoriji obavi antropološka analiza, kao i digitalna trodimenzionalna rekonstrukcija lica svih lobanja uzidanih u Ćele-kulu. Rezultati istraživanja pokazali su da sve lobanje pripadaju osobama muškog pola, najveći deo njih je starosti od 20 do 25 godina, a da je među njima i lobanja dečaka od svega 11 godina.

Nataša Šarkić, doktorka fizičke antropologije koja je na čelu tima kaže da se sada nalaze u drugoj fazi projekta kada su dobili rezultate antropološke analize nakon što su uradili analizu u samoj kuli, dok će treća faza biti finalna kada se budu napravila sama lica.

„Rezultati koje smo dobili su da su svi muškarci, nažalost postoje i neke lobanje koje su oštećene pa nije moguća njihova analiza, pa smo analizu uradili za 78 odsto njih. Najmlađa individua je imala svega 11 godina i on je ubijen tupim predmetom u glavu, dok je najstarija individua imala preko 50 godina“ – kaže Šarkić.

Dodaje da postoje neke i protivrečnosti što se tiče istorijskih podataka prema kojima je lobanjama bila odrana koža, da su im odsecane uši i nosevi i da su punjene pamukom i slamom, ali da oni analizom nisu došli do tih saznanja i da je izvesno da su glave vojnika uzidane cele. Što se tiče lobanje koja se pripisuje Stevanu Sinđeliću, Šarkić ističe da ne mogu da tvrde sa sigurnošću ali da postoje neka poklapanja sa istorijskim podacima.

„Znamo da se radi o muškarcu u kasnim tridesetim, potvrđeni su neki fiziološki problemi, najviše u mladosti što se poklapa sa pričom da je on imao teško detinjstvo. Postoje neki tragovi i zaživotnih povreda što se poklapa sa činjenicom da je on bio ranjavan u ratovima. Moje pitanje je bilo da li je zaista bilo moguće da lobanja nekoga ko je pucao u barut ostane očuvana, što mi je potvrđeno da je moguće ali da blizina verovatno nije bila takva kao što se prikazuje na slikama“ – ističe Šarkić.

Ona ističe i da je poslednja faza u kojoj se radi rekonstrukcija lica već u toku i da su neki rezultati već vidljivi. Tehnika facijalne rekonstrukcije obavljaće se u laboratoriji Univerziteta u Trstu. Ova tehnika bazira se se na dodavanju mekih tkiva na osnovni model lobanje, automatskim proračunom najtačnije verzije lica. Zatim se radi na personalizaciji modela, dodavanjem pojedinačnih karakteristika uočenih prilikom antropokoške analize, kao i oslanjanjem na istorijske i likovne izvore kada je u pitanju dužina brade, kose, način odevanja. Finalni rezultati projekta, kaže Šarkić, biće završeni najverovatnije do kraja godine.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *