Roberto Fonseca na otvaranju Nišvila 2023

Jedan od najistaknutijih kubanskih jazz (i ne samo jazz!) muzičara novog milenijuma, klavirista, kompozitor, aranžer i pevač iza kojeg je nekoliko Grammy nominacija  – Roberto Fonseca, predstaviće sa svojim orkestrom, na otvaranju Nišvila u četvrtak 10. avgusta, novi  projekat “La Grand Diversion” (Velika zabava). Ovaj projekat koji objedinjava, muziku, scenogradfiju, koreografdiju,video snimke u pozadini (…) svojevrsni je homage čuvenom klubu “Cabane Cubaine” u koji je tridesetih godina prošlog veka dolazio ceo Pariz da sluša fantastične kubanske muzičare i  pleše mambo, rumbu ili salsu.

Roberto Fonseca je rođen 1975. godine i odrastao je u San Migel del Padronu , jugoistočnom predgrađu Havane. Otac je bio bubnjar, a majka čuvena pevačica Bolera. Počeo je da svira bubnjeve sa četiri godine, i kao dečak nastupao u bendu koji je izvodio pesme Beatlesa. Sa osam godina je počeo da svira klavir, a prvi ozbiljniji nastup imao je kao petnaestogodišnjak na Jazz Plaza festivalu u Havani. Diplomirao je kompoziciju na prestižnom Institutu Superior del Arte, a njegov klavirski stil karakteriše izuzetan i snažan temperamen ali prefinjost koja ide do lirizma. Njegov muzički ukus je uvek bio eklektičan: slušao je (a uspešno i svirao) i hard rock,  američki jazz (prvi uzori su mu bili Herbie Hancock, Keith Jarret,  Oscar Peterson), funk i soul, afričku i brazilsku muziku, reggae, elektronsku muziku, hip-hop, ali klasike poput Mocarta, Šopena, betovena Rahmanjinova, Skrjabina, Griga, Bartoka…

U najkraćem njegovu muziku karakteriše otvorenost ka svim tim stilovima ali i želja da ostane veran svom afro kubanskom jezgru. Kada je imao 21 godinu angažovan je da na turneji u Italiji svira klavirsku pratnju jednoj italijanskoj pevačici.  po Italiji. Vrativši se na Kubu, pridružio se “Temperamentu”, progresivnoj džez grupi, sa kojom je sarađivao tokom 15 godina nastupajući i snimajući – između ostalog i album “En El Comienzo” (1998) – proglašen za najbolje džez izdanje na Kubi.

Gradjanin.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *