Roboti iz celog Regiona stižu u Niš!

Mašinska tehnička škola „15.maj“, domaćin je tradicionalnog takmičenja u programiranju LEGO robota. Na takmičenju, koje se održava u petak 27.3.2015. prisutni će moći da vide kako funkcionišu roboti i kako to izgleda kada krene robo groznica.

najavni-plakat-roboti

„Mi kao škola smo ponosni na to što smo domaćini takmičenja u programiranju LEGO robota. Povučeni iskustvom iz prethodnih godina, nadamo se da će i ove godine biti puno posetilaca iz drugih škola i da će svi zajedno da vide kako izgleda kada robot crta srce, kvadar ili pak zvezdu“- izjavila je direktorka MTŠ „15.maj“ Slavica Jukić.

Na takmičenju nadmetaće se ekipe iz Niša, Zaječara, Leskovca i Kruševca, a tri najbolja tima steknuće šansu da se takmiče na Nacionalnom takmičenju, koje se održava u Politehničkoj školi u Kragujevcu.

„Takmičari će imati tri zadatka pred sobom. Prvi zadatak je crtanje oblika. U prvom zadatku robot mora potpuno sam da iscrta zadati oblik, drugi zadatak jeste prolazak kroz lavirint, gde robot isključivo putem svojih senzora mora stići do kraja lavirinta. Treći zadatak je možda jedan od najtežih. U trećem zadatku robot mora da skuplja crvene kockice i da ih odvozi u magacin. Robot mora samo crvene kockice da uzima, ukoliko uzme kockice druge boje, poeni se oduzimaju“- izjavili su organizatori.

Ovakva takmičenja u svim zemljama Evrope su praksa, a robotika u Srbiji sve više interesuje mlade, ali i one malo starije. Svi oni koji žele da prate iz minuta u minut dešavanja na takmičenju, moćiće to da urade preko sajta škole (www.mts15maj.edu.rs). Svečano otvaranje, na kome će prisustvovati jako puno visokih zvanica zakazano je za 10.00h u Centralnoj Sali MTŠ „15.maj“.

„Od decembra meseca su krenule pripreme sa robotima. U toku je nalaženje rešenja za zadatke i osmišljavanje strategije za izradu progama na sam dan takmičenja. Ove konfiguracije robota biće predstavljene i na jednom festivalu nauke aprila meseca. Prošle godine sam i ja sam bio takmičar na ovom takmičenju, ali sada to prepuštam mlađima, sada sam im ja mentor i na različite načine im pomažem da lakše savladaju zadatke. Moramo da se zahvalimo i prof. Biljani Nikolić, koja je mentor niškoj ekipi“- izjavio je Jovan Milić, jedan od organizatora.

Takmičenje realizuju profesori i učenici Mašinsko tehničke škole „15.maj“ uz podršku Ministarstva Prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS, Mašinskog fakulteta i Visoko tehničke škole iz Niša.

„Očekujemo da će u petak najbolji timovi da se plasiraju na Nacionalno finale. Želimo im puno sreće, a sve one koji žele da prisustvuju prezentacijama radova pozivamo da dođu u Centralnu Salu naše škole na drugom spratu“- zaključuje direktorka Jukić.

A.k.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *