Rotarijanci poklonili inkubator niškom porodilištu

Mladi rotarijanci uručili su mobilni inkubator Klinici za ginekologiju i akušerstvo niškog Kliničkog centra u Nišu. Prema rečima čelnika KC Niš, ovo je drugi transportni inkubator koji centar poseduje, a koji će itekako biti od ogromne pomoći za sve novorođene bebe sa juga i jugoistoka zemlje kojima je neophodna hitna pomoć na terenu. Cena poklonjenog inkubatora iznosi nešto više od milion dinara.

klik za uvećanje

Nakon dogovora sa nadležnima iz Uprave Kliničkog centra, Rotarakt klub „Niš Centar“, akciju prikupljanja novčanih sredstava za kupovinu inkubatora pokrenuo je početkom septembra prošle godine, a glavni događaj čitave kampanje bio je koncert džez pevačice Lene Kovačević, kome je prisustvovalo preko 900 ljudi. Uz pomoć donacija mnogih prijatelja rotarijanaca, samo 4 meseca kasnije, dar za lečenje prevremeno rođenih beba, isporučen je niškom Kliničkom centru.

Zaista smo zahvalni mladim Rotarijancima na ovom poklonu jer ćemo sada, pored jednog mobilnog inkubatora i vozila za tu posebnu namenu, koje smo dobili od Ministarstva zdravlja i Ministarstva pravde, ovom donacijom bukvalno moći da rešavamo sve kritične situacije kada moramo da transportujemo životno ugrožene bebe iz bilo kog mesta do naše Klinike i to za najkraće moguće vreme, istakao je prof.dr Zoran Radovanović, generalni direktor KC Niš.

Kako kažu u Rotarakt klubu „Niš Centar“ ovo nije njihova prva akcija, a svakako ne i poslednja, jer imaju u planu da se i nadalje bave humanitarnim radom.

Lep je osećaj kada stojite pored rezultata svog rada, posebno što će ovaj inkubator pomoći bebicama iz svih mesta iz ovog dela Srbije, kojima će, nažalost biti potrebna medicinska pomoć i želim ovom prilikom da zahvaliim prijateljima iz zemlje i inostranstva iz 17 klubova Rotarijanaca, koji su pored dvadesetak kompanija takođe učestvovali u prikupljanju novca, rekao je Aleksandar Stamenković iz kluba „Centar Niš“.

Značaj inkubatora za pomoć prevremeno rođenim bebama istakli su i u rukovodstvu Klinike za ginekologiju i akušerstvo.

-Zaista će nam značiti, je su mobilni i potpuno nezavisni za svaku hitnu reakciju, a svi znamo da inkubatori, u mnogim situacijama, buvalno znače preživljavanje najmalđih pacijenata nakon rođenja, veli doc. dr Milan Stefanović, pomoćnik direktora GAK-a.

I stariji članovi Rotari klubova, ovom prilikom, takođe su obećali pomoć.

Posebno mi je drago što ispred Rotari Distrikta Srbije i Crne Gore mogu da kažem da sam ponosan na mlađe članove i zaista sam srećan što je inkubator baš doniran ovde u Nišu, u mom rodnom gradu, a najavljujem da ćemo i mi pomoći u narednom periodu na neki način svakako, izjavio je Branislav Ranđelović, guverner Distrikta Rotarijanaca.


Osuđenici KPZ-a prikupili 200.000 dinara

Osim mnogobrojnih prijatelja, akciju su pomogli i osuđenici koji izdržavaju kaznu u niškom Kazneno – popravnom Zavodu.

Prikupili su preko dvesta hiljada dinara i ako se uzme neki prosek, to je njihova dvodnevna plata, koju su zaradili pošteno i koju su zaista od srca poklonili za ovu akciju i za najmlađe kojima je potrebna pomoć, rekao je Dejan Panić, upravnik KPZ.


N.M.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *