Rumunski đaci posetili opštinu Palilula

Predsednik Gradske opštine Palilula Boban Džunić, ugostio je učenike iz rumunskog grada Batošani, koji sa vršnjacima iz Osnovne škole „Kralj Petar-Prvi sprovode evropski projekat „Razlišiti a isti“. Gosti iz Rumunije, 12 učenika i tri nastavnika,  sa svojim domaćinima podržali su i akciju opštine Palilula za pomoć oboleloj deci.

„Pokazala su ova deca veliko srce kada su pozdravila na maternjem jeziku svu decu Palilule i Niša“, ističe predsednik Džunić.

160405-palilula

Različiti a isti, je projekat kojim su ove dve škole konkurisale kod evropskih fondova. Cilj je da mladi bolje upoznaju obrazovni sistem zemalja u kojima se školuju. U okviru projekta predviđeno je da učenici jedni drugima predaju hemiju, matematiku, engleski jezik. Lakše je naučiti nešto od drugara, nego od profesora, kažu osnovci. A pokazalo se da se ove nauke isto izučavaju i kod nas i Rumuniji, tako da naziv projekta, „Različiti a isti“, ima puno opravadanje, kaže direktor škole „Kralj Petar–Prvi“, Robert Džunić. Prvi put smo ovde i baš nam se dopada. Nadam se da ćemo zajedno učestvovati i na drugim projektima, kaže nastavnik iz Rumunije Popa Loredana.

 

Predsednik Džunić je gostima iz Rumunije uručio prigodne poklone i upoznao ih o radu opštine Palilula i modelima saradnje lokalnih vlasti sa obrazovnim ustanovama.

Naredne nedelje niški osnovci krenuće put Rumunije, na uzvratnu posetu svojim drugarima iz Batušana.

D.Vidojković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *