Ruski atamani na jugu Srbije: Vratićemo veru u pravoslavlje, porodicu i državu (foto)

Predstavnici ruskih kozaka, njihovi predvodnici atamani boravili su ovih dana na jugu Srbije. Na čelu sa general-pukovnikom V.V. Zaplatinom, obišli su nekoliko manastira koja se pamte kao stratišta ruskih kozaka u Balkanskim ratovima, a koji su dali svoje živote za slobodu Srbije.

Kozaci su u subotu veče u Srbiju preneli blagodatni oganj predali ga manastiru Svetog Jovana bogoslova u selu Poganovu kao i u više hramova SPC. Donosioci ognja su Milan Živković i Dejan Krstić.

Jedan od važnijih objekata koje su obišli je manastir u selu Gornji Adrovac gde je u borbi izdahnuo pukovnik ruske vojske Nikolaj Nikolajevič Rajevski, a koji je Lavu Tolstoju poslužio kao inspiracija za lik grofa Vronskog u romanu “Ana Karenjina”.

Kozaci su se poklonili nad humkom gde je pokopano srce pukovnika Rajevskog.

Od naših ruskih prijatelja potvrđeno nam je da će izdvojiti određena sredstva za obnavljanje i rekonstrukciju memorijala Kozaka na teritoriji opštine Aleksinac. Cela ova poseta i obilazak su zapravo samo početak saradnje i pokušaj vraćanja vere u pravoslavlje, porodicu i državu što su osnovni postulati Kozaštva – rekao nam je Branko Avramović, ataman koji je bio i domaćin ove delegacije gostiju.

Prvi kozaci se u Rusiji i Ukrajni javljaju u 15. veku, a služili su za odbranu od upada azijskih bandi. Kasnije se uvrštavaju u konjicu Rusije, a u borbi za oslobođenje od Osmanlijskog carstva dali su veliki broj žrtava na jugu Srbije. Posebno su se iskazali u borbama kod Aleksinca, a zbog prodora i oslobođenje Niša.

M.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *