Ruski i srpski đaci o Srbima koji su obeležili istoriju Rusije

Novi dokumentarni film “Srbi koji su obeležili istoriju Rusije”, završen je pre neki dan. Dokumentarac  je rađen u sklopu ruskog međunarodnog projekta Centra Voshoždenie (Šuja, Ruska Federacija)  i  OŠ “Bubanjski heroji” iz Niša.

Drago mi je da se ova međunarodna saradnja sa ruskim školama nastavlja, ovo je sedmi dokumentarni film u protekle tri godine koji su đaci OŠ “Bubanjski heroji” iz Niša snimili sa ruskim đacima. Sarađivati sa ruskim đacima je velika čast, ipak tu veliku daljinu koja razdvaja dva bratska naroda  sada spaja tehnologija i obostrana bratska ljubav učenika i profesora, koje veže samo jedan cilj,  očuvanje Bratske neraskidive veze kroz istoriju. Cilj je uvek isti, proučavanje srpske i ruske istorije, kulture, običaja i tradicije kroz korelaciju istorije i veronauke u kome podjednako učestvuje i moj kolega veroučitelj, đakon Dejan Jovanović,  priča Đorđe Bojanić.

Veliki doprinos pored naših učenika koji  govore o Grofu Savi Vladislaviću, dao je i otac Vladimir Serbinenko, koji živi u gradu Ivanovo (Ruska Federacija), diplomirao je na univerzitetu u Ivanovu, završio je i Bogosloviju u gradu Ivanovo i odlukom crkvene vlasti hirotonisan kao đaakon,  otac Vladimir koji služi u jednoj  crkvi u gradu Ivanovo. On prenosi učenicima da su njegovi preci došli u Rusiju u 17. veku iz Srbije, i vrlo je svestan svojih korena, priča Đorđe Bojanić.

Učenici u centru  Voshoždenie (Šuja, Ruska Federacija), po blagoslovu oca Save su govorili  u temi “ Srbi koji su obeležili istoriju Rusije „.  Srbi su u Rusiji bili prisutni nekoliko vekova. Srbi se skoro punih tri vekova kontinuirano iseljavali  u Rusiju, što pojedinačno, kadkad u manjim, ponekad u većim i brojnijim grupama. Vredni i marljivi, naustrašivi i hrabri, i uvek bezgranično odani svojoj novoj domovini i njenim interesima, Srbi zaslužuju ljubav i veliko poštovanje ruskog naroda.  Šira javnost malo zna da je u čuvenoj Borodinskoj bici  1812. u ruskoj vojsci ratovalo čak deset generala Srba, veći broj komandanata nižeg ranga i običnih vojnika. U politici istakao se grof Sava Vladislavić Raguzinski, kao diplomata Petra Velikog sklopio je Kjahtanski sporazum između Rusije i Kine. Vajar Jevgenij Vučetić poznat je po spomenicima u sovjetsko doba kao što su Spomenik vojniku oslobodiocu u Berlinu , Majka otadžbina zove! u Volgogradu, priča Aleksandar Nikolajevič Muravjov, profesor istorije iz Rusije.

Kroz ovu Rusko–srpsku saradnju vidimo da istorija nema granica, pogotovo između Rusije i Srbije.

Đ.B.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *