Sa promocije „Hodžine kći“: Inspirativan i zanimljiv roman o ljubavi Ramize i Bora

Promocija romana „Hodžina kći“, novinara Milorada Doderovića održana je u prostorijama Udruženja novinara Srbije u Beogradu.

Knjiga na drugačiji način slika srpsko-albanske odnose u Gornjoj Jablanici, kada je bilo razuma i razumnih glava i s jedne i s druge strane. U knjizi sam morao da prospem tu jed i kažem da je nepravedno što se svi rađamo kao bele table, a da nam posle drugi prišivaju koje smo vere, nacije“, rekao je u UNS-u na predstavljanju svog romana „Hodžina kći“ novinar iMilorad Doderović.

On je dodao da „ovde nisu u pitanju iste vere, ali su u pitanju slični mentaliteti“.

Nama je zaboravljanje svega što je dobro udarna priča i kao da se stidimo da pričamo priču o tom kraju. Mislim da je uloga novinara i pisaca da se bave i time“, rekao je Doderović.

On je istakao da je poruka koju roman „Hodžina kći“ nosi trezvena, odnosno da oživljava potrebu da razgovaramo na trezveniji način o svemu što je bilo i šta će biti.

Govoreći o romanu generalni sekretar UNS-a Nino Brajović rekao je da se ona čita u dahu.

Reč je o ljubavi između Hodžine ćerke Ramize i Bora Vukovića, junaka ove knjige. On je rođen u mestu Bukovac, gde se dešava njihov susret. Kao momak, završnih razreda osnovne škole Bora je čuvao ovce kada su se one sudarile sa drugim stadom, koje je čuvala Ramiza. Taj prvi susret bio je opterećen činjenicom da su to različite zajednice, kulture koje žive jedna pored druge“, rekao je Brajović.

On je dodao da se u romanu „sve dešava sa izvanrednom novinarskom preciznošću događaja koji nas vezuju za vreme današnje i blisku prošlost- sukob i bombardovanje“.

Događaji obrađeni na novinarski način po mom mišljenju daju posebnu vrednost ovoj knjizi. Za književne kritičare to je možda na štetu književne forme i narativa, ali za mene je to prednost ove knjige. Mislim da ima mnogo autobiografske autorske istine“, rekao je Brajović.

Predstavnik jednog od izdavača romana, agencije „Svici“ iz Niša Miroslav Jović rekao je da je Doderović „jedan od stubova niškog novinarstva“.

Na promociji romana Na sinoćnoj promociji romana „Hodžina kći“ novinara i člana Uprave UNS-a Milorada Doderovića.

Kada čovek otvori knjigu, odmah će prepoznati ono što se zove tradicija života u određenom području. Knjiga na trenutke ostavlja bez daha, izaziva suze i nostalgiju za vremenima kada smo više slušali i bolje razumeli“, rekao je Jović.

Jović je najavio da će promocija romana „Hodžina kći“ biti u Novom Sadu i Frankfurtu.

Milorad Doderović se četiri decenije profesionalno bavi novinarstvom. Stalni je dopisnik programa na srpskom jeziku australijskog SBS radija. Bio je urednik niškog nedeljnika „Grafit“ 1989. godine. Doderović je bio komentator u listovima „Mladost“ i „Val“, šef dopisništva „Kurira i „Glasa javnosti“ iz Niša, kao i dopisnik lista „Pravda“. Objavljivao je tekstove u NON-u, „Borbi“ i „Našoj borbi“.

Knjigu su izdali Književna zajednica Udruženja književnika Srbije „Sedmica“ – Frankfurt i Agencija za izdavaštvo, umetničko stvaralaštvo i organizaciju programa „Svici“ , gde se knjiga može i kupiti (Vojvode Mišića 3/25, Niš).

autor J.P. foto: (Udruženje novinara Srbije)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *