Šaban Bajramović dobija Trg, a vođa Noćnih vukova Saša Savić Švaba Bulevar

Istaknuti muzičar iz Niša Šaban Bajramović, dobiće svoj Trg, a Saša Savić, preminuli vođa srpskog ogranka „Noćnih vukova“ dobiće Bulevar, rečeno je na sednici Skupštine grada. Po preminulom vođi Noćnih vukova, nazvaće se nekadašnji Južni bulevar, dok će Stočni trg promeniti ime u „Trg Šabana Bajramovića“.

U obrazloženju odluke navodi se da se grad opredelio za ovu odluku jer je kralj romske muzike, Šaban Bajramović bio značajna ličnost grada koga je magazin Tajm proglasio za jednog od deset najvećih bluz pevača na svetu. Snimio je 20 albuma i oko pedeset singlova, a napisao je i komponovao više od sedamsto pesama. Njegovi ljubitelji ga opisuju kao „izvanrednog pevača vrhunskog kvaliteta, pevača iz srca i duše“.

„O kvalitetu njegovih pesama donekle govori i činjenica da je njegovo izvođenje pesme ,Đelem, đelem izabrano za himnu svih Roma sveta. Na lični poziv Nehrua i Indire Gandi nastupao je u Indiji, gde je zvanično proglašen za Kralja romske muzike. Početkom osamdesetih godina ustanovljeno je da ima zloćudne polipe na glasnim žicama. Operisan je, a lekari su mu zabranili da se ubuduće bavi pevanjem. Ipak, samo desetak dana posle vrlo komplikovane operacije, održao je solistički koncert Bez pesme ne mogu“ – navodi se u obrazloženju.

Po preminulom vođi Noćnih vukova, nazvaće se nekadašnji Južni bulevar a u obrazloženju odluke se navodi da je Saša Savić Švaba u javnosti bio poznat kao veliki humanitarni radnik patriota i organizator mnogih skupova srpsko-ruskog prijateljstva.

„Uz blagoslov episkopa niškog Arsenija, 2020. godine je u Nišu organizovao litije, kao vid podrške srpskom narodu u Crnoj Gori koji se borio za zaštitu svojih svetinja. Saša Savić je rođen u Berlinu, a živeo je u Nišu. Nosilac je Ordena Ministarstva odbrane Ruske Federacije, Ordena Miloš Obilić koji je dobio od balkanske kozačke jedinice Rusije pri ambasadi Ruske Federacije u Srbiji za zasluge širenja srpsko-ruskog prijateljstva, Ordena Vidovdanski krst drugog reda koji se dodeljuje za humanitarni rad i pomoć srpskom narodu na Kosovu i Metohiji koji mu je uručilo Udruženje ratnika policije, kao i ordena koji mu je dodeljen povodom 200 godina Georgijenskog krsta“ – piše u obrazloženju.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave dalo je saglasnost na predlog Komisije za nazive delova naseljenih mesta i nazive ulica.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *