Sablje Ilije Birčanina, vojvode Putnika i vojvode Živojina Mišića samo neki od eksponata na izložbi Vojnog muzeja

U Domu Vojske Srbije u Nišu povodom Dana državnosti, otvorena je izložba Vojnog muzeja pod nazivom „Srbija kroz vreme – 220 godina državnosti“. Ove godine se obeležava i 145. godina Vojnog muzeja, a posetioci će moći da vide značajne eksponate od vremena Osmanlija pa do danas. Turske sablje, sablje Ilije Birčanina, vojvode Putnika i vojvode Živojina Mišića samo su neki od retko izlaganih eksponata na izložbi.

Srbija ima bogatu istoriju a Vojni muzej neguje tu istoriju, kako vojske tako i istoriju našeg naroda. Istoričar Goran Milosavljević kaže da ova izložba Vojnog muzeja govori mnogo o istoriji Srbije, koja je specifična istorija jedne borbe za slobodu naroda i slobodu čoveka.

„Od 1804. do 1815. godine narod je stradao u srpskoj revoluciji, to je bila jedna socijalna revolucija koja obeležava početak 19. veka i koja se utkala u Sretenjski ustav koji takođe danas obeležavamo. Sretenjski ustav je potpuno specifičan dokument koji je bio neprihvatljiv u to vreme jer je govorio o slobodama čoveka, ukidanju ropstva koje je tada još bilo prisutno u većem delu sveta. Srbija je bila među prvim zemljama na čiju su teritoriju mogli da kroče svi kao slobodni građani.“ – rekao je Milosavljević.

Ideja izložbe je kako kaže viši kustos vojnog muzeja Vuk Obradović, predstavljanje zadnjih 220 godina od početka borbe za novu i modernu srpsku državu. Vojni muzej je pokušao da izdvoji one najznačajnije momente.

„To su pre svega Prvi u Drugi srpski ustanak, ratovi za oslobođenje, Balkanski rat, Prvi i Drugi svetski rat kao i borba protiv NATO agresora. Izložene su i razne zastave pod kojima se srpski narod borio za svoju slobodu, kao što su prve vojvodske zastave koje su urađene u Sremskim Karlovcima i poklanjane vođama Prvog srpskog ustanka. Pukovske zastave njih 51, nikad nisu zarobljene od neprijatelja.“ – zaključuje Obradović.

Foto galeriju pogledajte na portalu SLOVO JUGA DIGITAL.

Izložba u Domu Vojske biće otvorena do 15. marta.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *