SAD ucenjuje Srbiju preko Ruskog humanitarnog centra u Nišu

Bez obzira što su se mediji i sami predstavnici američke diplomatije uverili da u Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu nema tehnologije i opreme zbog koje bi dobio prefiks „špijunski“, administracija SAD se ipak protivi davanju diplomatskomg imuniteta radnicima ovog objekta.

Nadam se da će se predsednik (Aleksandar) Vučić i Srbija odupreti bilo kakvom pokušaju da se humanitarnom centru u Nišu ponudi imunitet“, izjavio je juče u Beogradu američki senator Ron Džonson, predsednik senatskog Pododbora za evropsku i regionalnu bezbednosnu saradnju.

Nakon jednočasovnog sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u vili „Mir“ u Beogradu, on je rekao i da bi se time poslao veoma loš signal i da to ne bi bilo u interesu Srbije u kontekstu privlačenja zapadnog kapitala koji bi pomogao njenoj ekonomiji.

Da bi kapital tekao iz SAD i Evrope, iz zapadnih demokratija, neophodna je vladavina prava i što je moguće manje korupcije. Potreban je, takođe, i signal da zemlja zaista ’naginje’ ka zapadnim demokratijama i kapitalizmu otvorenog tržišta, a suprotno od tipa agresije kakav Vladimir Putin, nažalost trenutno demonstrira sa Rusijom“, naveo je Džonson, a prenela agencija Beta.

Ova izjava se može protumačiti kao ucena za pružanje pomoći SAD prema Srbiji ukoliko se da podrška Ruskom humanitarnom centru.

Vučić je rekao da Srbija odluke donosi u skladu sa svojim interesima i da nije bila izložena nikakvoj vrsti agresije.

Govoreći o odnosu Rusije i SAD, Džonson je rekao da se Rusija trenutno ponaša kao ’neprijateljski suparnik’.

gradjanin/beta

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *