Šahistima iz „Osnovca“ pomogli prijatelji iz Čikaga da otputuju na takmičenje

Na poziv šahovskog kluba „Osnovac“ iz Niša, sajt „Čikago dešavanja“ i Puls radio iz Čikaga, sproveli su akciju prikupljanja finansijskih sredstava za mlade niške šahiste. Zahvaljujući ovoj donaciji mladi šahisti moći će da učestvuju na takmičenju od 29. aprila do 2. maja ove godine u Kragujevcu.

(KLIK ZA UVEĆANJE)

Muška ekipa “Osnovca” je aktuelni kadetski prvak Centralne Srbije i na takmičenju u Kragujevcu braniće titulu osvojenu prošle godine. Takmičenje se održava posebno u muškoj, posebno u ženskoj konkurenciji. Kadetsku ekipu čine 4 člana i 2 rezerve za muškarce, a kod žena 2 kadetkinje i 1 rezerva. Igra se 7 kola po švajcarskom sistemu, kompjutersko parovanje.

Pobednička ekipa postaje ekipni kadetski prvak Centralne Srbije za 2017. godinu i dobija pehar u trajno vlasništvo, a člnaovi tri prvoplasirane ekipe, u obe konkurencije, odgovarajuće medalje.

Troškove puta i boravka snose klubovi, a cena jednodnevnog pansiona za učesnike i pratioce u hotelu “Šumarice” u dvokrevetnim sobama iznosi 2.290 dinara. Niškim šahistima je za put u Kragujevac bilo potrebno ukupno 58.000 dinara (za mušku ekipu 37.000 i za žensku 21.000 dinara).

Obavezu učešća na ovom takmičenju imaju svi klubovi sa takmičarskog područja Šahovskog saveza Centralne Srbije registrovani za 2017. godinu, sa najmanje jednom ekipom. Članovi su mladi igrači rođeni 2001. godine i mlađi.

Ukoliko registrovani klubovi ne nastupe na takmičenju sa bar jednom ekipom (muškom ili ženskom) obavezni su da plate tzv. “kaznenu taksu” Šahovskog saveza centralne Srbije, koja ove godine iznosi 20.000 dinara.

Dečiji šahovski klub “Osnovac” najmlađi je klub te vrste na teritoriji Nišavskog okruga i tek treći dečiji šahovski klub u Srbiji, koji u svojim redovima ima više od 60 mališana, uzrasta od 5-14 godina. Na ovom takmičenju ima pravo da nastupi da dve ekipe-jednom muškom i jednom ženskom.

Pored toga što su prošle godine postali ekipni kadetski prvaci Centralne Srbije, na omladinskoj ligi Centralne Srbije ženska ekipa je osvojila treće mesto i bronzane medalje, dok je muška osvojila četvrto mesto. Taj uspeh dobija na značaju, imajući u vidu da je omladinsko takmičenje namenjeno šahistima do 20 godina starosti, a da su Niške ekipe činila deca sa prosekom godina 10.

Krajem 2016. godine učestvovali su na ekipnom Evropskom prvenstvu u Novom Sadu gde su sa obe ekipe u grupama od 10-14 godina zauzeli odlično 8. i 11. mesto.

DŠK “Osnovac” nema stalne izvore prihoda i finansira se isključivo preko donacija društveno odgovornih institucija i pojedinaca, a danas ih je sve manje.
Na njihovu molbu da im pomogne odazvala se dijaspora u Čikagu – sajt “Čikago dešavanja” i “Puls” radio, čiji su vlasnici poreklom Srbi, a jedan je i iz Niša, muzičar Miloš Đorđević.

DŠK “Osnovac” okuplja decu predškolce i osnovce i orijentisan je isključivo na rad sa mladima. Niška škola šaha do sada je iznedrila nekoliko kadetskih prvaka Srbije, Centralne Srbije i mnoge osvajače medalja na brojnim kadetskim prvenstvima Balkana i Evrope.

Svetlana Petrović

foto: ŠK „Osnovac“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *