Šala ili istina otkrivene fotografije: Pol Makartni i Džon Lenon na niškom aerodromu!?

(Klik za uvećanje)

Na facebook stranici Muzičke i filmske činjenice otkrivena je fotografija na kojoj se vide legendarni muzičari grupe „Bitlsi“, Pol Makartni i Džon Lenon, a koji su navodno izašli iz aviona na nekadašnjem niškom aerodromu. U opisu ove FB stranice stoji da je šaljivog karaktera, ali na slici i opisu nema ničeg šaljivog.

Kako se navodi na ovoj slici, oni su u leto 1967. godine sleteli na niški aerodrom Boingom 707 kako bi dopunili rezervoar.

Na njoj se spominju direktor Živadin Đorđević i njegov zamenik Miljuš Kovačević. Mi smo proveravali kod nekih starijih Nišlija i za to vreme se zaista vezuje ime Živadina Đorđevića, ali ne da je bio direktor već vođa nekog sektora. Za sada nismo našli jasan podatak ko je u to vreme bio direktor aerodroma. Neke Nišlije kažu da zgrada podseća na nekadašnji zadnji deo vojnog aerodroma, ali to danas malo ko sa sigurnošću može da tvrdi.

Ivanka Stanisavljević, portparolka aerodroma „Konstantin Veliki“ nam je rekla da je tada postojao kombinovani vojno – civilni promet aviona.

I sada se ista pista koristi za poletanje i sletanje i vojnih i civilnih aviona. Ovakav, civilni aerodrom postoji od 1986. godine, a za sve ranije mora da se proveri. To oko Bitlsa stvano mi nije poznato, rekla nam je Stanisavljević.

Ukoliko neko od čitalaca može da prepozna gospodu Đorđevića ili Kovačevića, to bi bio značajan podatak jer bi se na neki način tim tragom dokazala autentičnost ove slike, pogotovu što ništa nije čudno da jedan avion sleti da bi na takvoj ruti napunio rezervoar. Ako ne, onda je sve bila. zaista, bezazlena šala.


Stigla pomoć: Nišlija Vladimir Đorđević koji se inače bavi starim arhivskim snimcima obznanio je da je fotografija, ipak snimljena 31. jula 1967. godine negde u Grčkoj, a što se može videti OVDE. Hvala!


M.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *