Sankanje – skoro zaboravljeno umeće sreće

Tvrđava, Svetinikolsko brdo, dvorište Pantelejske crkve, Kalač brdo samo su jedne od lokacija u Nišu gde je na hiljade dece jedva čekalo sneg da se grudvaju i sankaju. Ima ih i danas, ali mnogo manje. Zašto? Mnogo više parkiranih automobila, lenji roditelji da izvedu decu…

Tvrđava

Osim što je jedna od najhladnijih, zbog velike količine snega ova zima je odlična za uživanje u zimskim čarolijama. Deca u Nišu poslednjih nekoliko godina nisu imala prilike da se mnogo igraju u snegu, sada to mogu ali nemaju gde.

Nekada su deca u dvorištu Pantelejske crkve uživala u zimskim čarolijama, danas takoreći nemaju gde da se sankaju.

Dvorište Pantelejske crkve

Dvorište Pantelejske crkve u naselju Pantelej, bilo je centar dečije zimske igrarije do pre nekoliko godina. Sada na ovom mestu nema više ni staza za sankanje, pa nema ni dece. U dvorištu postoji park, koji je lepo uređen i prilagođen dečijim potrebama. Preko leta ovo je odlično mesto za zabavu i rekreaciju dece, ali tokom zime deca u ovom naselju nemaju gde da se sankaju i klizaju.

Ovde je pre deset, petnaest godina bilo nemoguće proći koliko je bilo dece. Do deset sati uveče se čula vriska i piska. Staze iza Pantelejske crkve su bile duge po dvadesetak metara, decu nisi mogao da nateraš kući da dođu, koliko im je prijao sneg i druženje. Definitivno fali jedno takvo mesto na Panteleju, a i u drugim naseljima u Nišu”, kaže Dragan Jovanović, stanovnik naselja Pantelej, koji je ovde doveo unuka da se igra.

Da su ranije deca imala više mogućnosti za igranja u snegu, potvrđuje nam i jedna gospođa, koju smo zatekli ovde sa unukom na sankama.

Ja sam dovela unuku da se sanka, ali ona traži društvo, a dece nema. Doduše, nema ni neke odgovarajuće staze za sankanje. Nekada su deca u dvorištu Pantelejske crkve uživala u zimskim čarolijama, danas nemaju gde. Treba da se organizuje za decu u ovim snežnim, zimskim danima neko klizanje ili sankanje na više mesta u gradu i naravno da to bude bezbedno”, zaključuje gospođa Ankica.

D. Vasić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *