Šansa za srpske građevinare – u Pakistanu nedostaje 10 miliona kuća!

Narodni poslanik Dragomir J. Karić primio je u posetu Šerjara Akbara Kana, ambasadora Pakistana u Srbiji.

Foto BK TV

Razgovarano je o mogućnostima uspostavljanja konstruktivnijih odnosa u pogledu jačanja saradnje na nivou parlamenata i poslaničkih grupa u oblastima ekonomije, kulture, sporta, turizma i trgovine. Ambasador Kan je pohvalio izuzetnu organizaciju 141. zasedanja Interparlamentarne unije koje je održano u Beogradu prošlog oktobra a čiji je domaćin bila Narodna skupština Srbije i predsednica Maja Gojković.

Sagovornici su se složili da je trenutna robna razmena od svega 16 miliona dolara između Srbije i Pakistana izuzetno mala i da bi prema realnim mogućnostima trebalo da iznosi minimum milijardu dolara uzimajući u obzir šta sve Srbija može da ponudi ogromnom pakistanskom tržištu, kao i šta može da uveze.

Ambasador je rekao da Srbija ima predsednika koji u potpunosti može da realizuje sve programe sa zemljama raznih sistema i da Pakistan izuzetno ceni predsednika Aleksandra Vučića koji radi na zbližavanju dva naroda.

Nakon diplomatskih razgovora, ambasador je predočio privredne mogućnosti njegove zemlje koja ima oko 230 miliona stanovnika i rekao da je tamo, između ostalog, potrebno izgraditi čak 10 miliona kuća!

On je dodao da sva kvalitetna roba može da se plasira sa odličnom zaradom jer je tržište 30 puta veće od srpskog. Dragomir J. Karić je naglasio da je to odlična prilika za sve srpske kompanije, među kojima je i BK grupa koja je tri godine zaredom svrstana među 100 najboljih kompanija na svetu.

Moram istaći da je razmena od 16 miliona dolara stvarno smešna imajući u vidu mogućnosti neiscrpne saradnje. Razgovarali smo podizanju odnosa u različitim oblastima društveno-ekonomskog delovanja na znatno viši nivo. Ambasador je pokrenuo pitanje investicija i dostavio mi je spisak kompanija koje bi želele da u Srbiji pokrenu proizvodnju, a ogromno pakistansko tržište je otvoreno i za sve srpske kompanije sa izuzetnom perspektivom. Verujem da ovakvim susretima doprinosimo bržem razvoju saradnje između dve države i, što je najvažnije, doprinosimo ostvarenju strategije i cilja koji je zacrtao predsednik Aleksandar Vučić investicionim planom za budućnost „Srbija 2025“ – istakao je Dragomir J. Karić.

Aleksandar Mitrović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *