Saša Janković: Vlast ćuti, a problemi se nagomilavaju

Zaštitnik građana Saša Janković istakao je da su ekonomske teškoće i pravna nesigurnost i dalje najveći problemi građana na tribini koja je sinoć održana u Nišu. Dodao je da je neophodno da se u Srbiji poštuje socijalna pravda i ravnopravnost pred zakonom.

161217-sasajankovic

On takođe kaže da u našoj zemlji još uvek nema u dovoljnoj meri ekonomskih i socijalnih prava, delom što je ekonomska situacija takva kakva je, a delom zbog toga i što se to malo para koje se ima ne deli transparentno i po svim pravima. Prema njegovim rečima 1400 Nišlija zatražilo je pomoć u proteklih 10 godina.

Nišlije zameraju svojim vlastima, kako lokalnim tako i republičkim, pre svega ćutljivost. Vi kao građanin tražite nešto, neku dozvolu, saglasnost, neko rešenje i dobijete ćutanje. U najvećem broju tih ćutanja kada kao zaštitnik građanja pokrenem kontrolu, građanin koji je podneo optužbu dobije dozvolu ili rešenje koje je tražio, izjavio je Janković.

Velika sala Skupštine Grada bila je pretesna da bi primila sve ljude, koji su došli da javno iznesu svoje probleme i obrate se za pomoć. Na početku tribine „ Prava građana u Srbiji – na papiru i u stvarnosti“ Janković je rekao da se ljudska prava ne dobijaju na poklon, već da je neophodno da se borimo za njih.

161217-sasajankovic1
Saša Janković (u sredini) i organizatori tribine

Potrebna je vaša solidarnost i naša aktivnost da rešimo probleme. Ne možete biti dostojanstveni građanin Niša, ako vaši sugrađani nemaju struju u 21.veku, izjavio je Saša Janković komentarišući problem jednog od sugrađana.

Veliki deo vremena ostavljen je za iznošenje problema građana, pa su se otvorila mnoga pitanja. Između ostalog bilo je reči o mobingu radnika, problemu grejanja, ali i radu niške policije. Govorilo se i o problemu obespravljenosti grupa kao što su osobe sa invaliditetom, ali i o generalno lošem stanju u Nišu.

Gde god da odemo to neće biti naše. Može biti uređenije, lepše, manje stresno, ali nije naše. Moramo da nađemo trunku snage i volje da nešto promenimo, sve zavisi od nas, rekao je Janković.

Zaštitnik građana je izjavio da nije zadovoljan ni on, ali ni ljudi. Smatra da sadašnje stanje nije ni izbliza dovoljno dobro i da građani očekuju mnogo više.

Stanje mora da se menja, a to možemo da promenimo zajedno, rekao je za kraj Janković.

Saša Janković je istakao i da mu je jako žao što se na tribini nije pojavio gradonačelnik Niša da razgovara o problemima sa svojim sugrađanima.

D.Vasić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *