Sastanak sa investitorima – Plan detaljne regulacije turističkog kompleksa Oblačinsko jezero

U prostorijama Skupštinske sale u opštini Merošina održan je sastanak sa investitorima na kome je prezentovan Konceptualni okvir prostornog razvoja za Plan detaljne regulacije turističkog kompleksa Oblačinsko jezero.

Sastanku su prisustvovali Predsednica opštine Merošina Sanja Stajić, predstavnici Opštinskog veća, predstavnici Odeljenja za privredne i komunalne delatnosti, predstavnici Kancelarije za lokalno ekonomski razvoj, članovi Komisije za Planove opštine Merošina, zamenik direktora JP Direkcije za sport, turizam i rekreaciju Vlada Jančić, direktor poslovnice u Merošini Privrednog društva za distribuciju električne energje „Jugoistok“ Saša Ristić, predstavnik JP Zavoda za urbanizam Niš kao rukovodilac izrade Plana Aleksandar Ristić, kao i predstavnici donatorskog Programa Evropski PROGRES.

Sastanak je otvorila Predsednica opštine Merošina Sanja Stajić i ukazala na ključne probleme u oblasti planskog uređenja turističkog kompleksa sa kojima se suočava rukovodstvo. Predstavnik Zavoda za urbanizam Niš je dao prikaz Konceptualnog okvira prostornog razvoja turističkog kompleksa Oblačinsko jezero. Planirane nove namene su uglavnom po nameni turizam i infrastruktura. Nakon čega je otvorena diskusija u kojoj su učestvovali prisutni.

Na sastanku je izneto više pojedinačnih predloga za sagledavanje problema i prioriteta realizacije plana, koji su prihvaćeni od strane učesnika. Kao ključni problemi za razvoj područja navedeni su: snabdevanje pijaćom vodom, kanalizacija, kvalitet vode jezera (nezadovoljavajući za plivanje) i očuvanje ribljeg fonda. Sugerisano je da se predvidi mera otinjavanja jezera (iako, skupa), čime bi se obezbedio kvalitet vode koji zadovoljava uslove za piće i kupanje.

Kao primer vrednog arhitektonskog objekta navedena je zgrada hotela „Šaran“, pa je predloženo da se planom valorizuje znamenito graditeljsko nasleđe.

Predstavnik programa Evropski PROGRES je ukazao na mogućnosti koje se otvaraju realizacijom izrade PDR-a u cilju podsticanja razvoja turizma i lokalnog ekonomskog razvoja Merošine. Takođe, naglašen je značaj ranog sagledavanja mogućih konflikata u procesu izrade plana, neophodnog balansa javnih i privatnih interesa, naročito ako postoje potencijalni i izvesni investitori sa jasnim zahtevima i potrebama, kako bi se došlo do realnijih planskih rešenja.

Kako su naveli predstavnici lokalnih institucija, investitori su zainteresovani za izgradnju, i to objekata za smeštaj učenika za rekreativnu nastavu, smeštaj lovaca i štenare za lovačke pse, ali ima i investitora koji su zainteresovani za kupovinu zemljišta za izgradnju većih kompleksa.

gradjanin.rs

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *