Savremena likovna scena Niša na izložbi u Oficirskom domu

Galerija savremene likovne umetnosti u Nišu poziva vas na otvaranje tradicionalne izložbe Likovni umetnici Niša 2023 u utorak, 21. marta u Oficirskom domu u 19 sati. Ova izložba se organizuje od osnivanja galerije kao revijalna izložba koja predstavlja savremeno stvaralaštvo umetnika našeg grada. Cilj Galerije je da promoviše lokalnu likovnu scenu, podstakne izlaganje i prikupi dela niških autora za njihovu zbirku i Društvo likovnih umetnika Niša, koje je okupljalo slikare, vajare i grafičare, važne aktere kulturnog života grada.

Tokom prve tri decenije, ustanovljena kao jedna od tradicionalnih, organizovana je svake godine uz povremene promene naziva – Majska izložba, jer se održavala tokom maja, zatim Vidovdanska izložba, shodno opštoj društvenoj klimi, kasnije kao Prolećna izložba likovnih umetnika Niša. Sedamdesetih i osamdesetih godina dodeljivane su nagrade i dela sa izložbe su otkupljivana, što je uz poklone autora i manifestacije u organizaciji GSLU poput Likovne kolonije Sićevo i Grafičke radionice doprinelo formiranju i bogaćenju Zbirke dela likovnih umetnika Niša, koja danas broji oko četiri stotine radova.  

Višedecenijski kontinuitet u predstavljanju i praćenju rada stvaralaca ovog podneblja, značajan za sagledavanje individualnog razvoja i kretanja scene u celini, dozvoljava konstataciju da je izložba  Likovni umetnici Niša 2023 potvrda bogatstva i raznolikosti scene našeg grada, koji zahvaljujući Fakultetu umetnosti, Umetničkoj školi i Galeriji SLU, koja nastoji da podstakne izlagačku aktivnost, svake godine iznedri značajan broj mladih stvaralaca.  

Izložba će biti otvorena do 23. aprila, svakog radnog dana od 12-18, subotom od 10-15 sati. 

Gradjanin.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *