Sećanje: Na današnji dan preminula muzička legenda Šaban Bajramović

Na današnji dan se obeležava 12 godina od smrti kralja muzike Šabana Bajramovića koji je u 72 godini preminu 8. juna 2008. godine. Muzički festival „Me sem Šaban“ koji se svake godine održava na današnji dan, i koji okupi par hiljada ljubitelja ove legende, odložen je zbog pandemije korona virusa.

Nebojša Saitović, vođa benda „Crne Mambe“ koji organizuje manifestaciju kaže da će se svirka na Amfiteatru na niškom keju održati 18. jula ili 5. septembra.

Na današnji dan ćemo samo stavgiti vence na njegov spomenik u centru Niša, setiti se ove legende čiji glas su priznali mnogi svetski kritičari. Znam da su mnogi očekivali da koncertom kao i uvek obeležimo to, ali zbog covida, ipak odlažemo nastup – rekao nam je Saitović ili u Nišu poznatiji kao Neša Saita.

Šaban Bajramović je rođen 1936. godine u Nišu. Kada je bio u vojsci zaljubio se u jednu devojku i pobegao, a to ga je koštalo. Bio je na Golom otoku tri godine.

U karijeri je snimio 20 albuma i oko 50 singlova, a napisao je i komponovao više od 700 pesama. Njegovi obožavaoci ga opisuju kao izvanrednog pevača vrhunskog kvaliteta i „pevača iz srca i duše“.

Posle Šabanovog izvođenja „Đelem, Đelem“ ova pesma je izabrana za himnu svih Roma Sveta. Magazin „Tajm“ ga proglasio za jednog od 10 najvećih bluz pevača na svetu. Voleo je da čita. Tvrdio je da je pročitao oko 20.000 knjiga.

Na lični poziv Indire Gandi nastupao je u Indiji, gde je zvanično proglašen za Kralja romske muzike.

M.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *