Šest godina iza rešetaka jer se predstavljao kao Vučićev savetnik

Kragujevčanin Zvonko Cvetković (65) osuđen je danas u Višem sudu u Nišu na šest godina robije jer je otimao ljudima novac na prevaru tako što se predstavljao lažno kao savetnik predsednika Srbije, Aleksandra Vučića.

Vlasnicu jedne privatne firme N. R. iz Niša je uz pretnju prinudio da mu preda 30.000 evra, a od V. M. iz Ćuprije na prevaru uzeo 350.000 dinara za navodno opremanje kuće u Beogradu. U presudi se navodi da bi trebalo da plati novčanu kaznu od 100.000 dinara.

Cvetković se godinama se lažno predstavljao, ali ne u svom rodnom gradu.

Predsednik sudskog veća rekao je danas da se prilikom upoznavanja 2. jula 2015. godine, oštećenom N.R. predstavio kao Miroslav Milenković, navodno savetnik tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića, pa je u septembru iste godine oštećenoj kazao da je kupio kuću u Beogradu za čije renoviranje mu je potreban novac.

  • Od nje je je prvo uzeo 50.000 dinara, a zatim je ubedio da podigne kredit od 300.000 dinara. To je ona uradila i dala mu novac, a on je sve to prisvojio i time načinio prevaru – obrazloženo je na sudu.

Takođe, kako je pojasnio sudija, novembra iste godine u uračunljivom stanju pretnjama je prinudio Nišlijku N.R. da mu preda 29.600 evra i 400 švajcarskih franaka.

  • Cvetković je stupio u kontakt sa Nišlijkom N.R. i sa njom ugovorio sastanak na benzinskoj pumpi. Tu joj je rekao da protiv nje postoji krivična prijava. Pred njom je navodno telefonirao Miljku Radisavljeviću, tužiocu za organizovani kriminal, a zatim joj zatražio 30.000 evra da bi sprečio njeno hapšenje. Oštećena mu je dala 6.500 evra a njen suprug oko 2.000 evra i 400 franaka.Posle dva dana N.R. mu je predala još 6.010 evra – naveo je sudija.

Na sudu se, kako je saopšteno, predstavljao i kao lekar ili sudija Vrhovnog suda.

tekst foto M.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *