Šest knjiga poezije u uži izbor za nagradu „Branko Miljković“

Za nagradu za najbolju knjigu poezije na srpskom jeziku u 2023. godini „Branko Miljković“, koja se dodeljuje po 53. put, u najuži krug ušlo je ukupno šest knjiga poezije. Žiri će dobitnika ove prestižne nagrade proglasiti do kraja meseca.

Sastav žirija koji je izabrao dela koja su ostavila najsnažniji utisak na književnu scenu u 2023. godini, čine Milan Aleksić, Vladimir Arsenić i Goran Stanković. Sve knjige, kako kažu, predstavljaju značajan doprinos savremenoj srpskoj poeziji.

„Među knjigama koje će se boriti za ovu prestižnu nagradu su „Muve“ Jovane Bajagić, „Neko drugi“ Nebojše Vasovića, „Fjorodov džez“ Dragoslava Dedovića, „Jedini izor svetlosti“ Nine Živančević, „U kostreti“ Slobodana Jovića i „Osluškivanje losa“ Petra Miloradovića“ – kažu iz NKC-a.

Organizator nagrade je Niški kulturni centar, a dobitnik nagrade „Branko Miljković” za 2023. godinu koji će biće objavljen do kraja maja, dobija statuetu, povelju i novčanu nagradu.

Nagradu „Branko Miljković“ osnovala je 11. februara 1971. godine skupština grada Niša na desetogodišnjicu pesnikove smrti. Tim povodom, otvorena je i spomen-soba Branka Miljkovića u niškom Narodnom muzeju, a na Sinđelićevom trgu postavljena je i njegova bista. Nagrada se dodeljuje za najbolju zbirku pesama za proteklu godinu.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *