Sićevačka kolonija okupila 11 umetnika – sećanje na Nadeždu Petrović

U Sićevačkoj koloniji koja je otvorena 1. septembra već šest dana 11 umetnika slikaju, vajajaju, stvaraju čudesan kreativni svet inspirisan prirodom ovog dela Srbije. Kolonija može da se poseti jer će trajati do 10. septembra.

Foto detalj s otvaranja Sićevačke kolonije

Likovna kolonija Sićevo svojim celokupnim postojanjem / više od pola veka/ pratila je i na izvestan način podsticala razvoj savremene umetnosti kod nas, nastavljaući tradiciju Nadežde Petrović.

Klik za uvećanje

Po predlogu umetničkog Saveta likovne kolonije Sićevo čiji je predsednik Miodrag Daja Anđelković, magistar grafike , ovogodišnji saziv broji 11 učesnika iz Srbije /Beograda, Niša, Pančeva/, Švedske, Mađarske,Makedonije i Crne Gore.

Davne 1905. godine opčinjena lepotom Sićevačke klisure, velika srpska slikarka Nadežda Petrović upravo na ovom mestu okupila je svoje slovenačke i hrvatske kolege, sa kojima je studirala u Minhenu.

Te godine formirana je Prva jugoslovenska umetnička kolonija.U tom prvom sazivu pored Nadežde bili su još Rihard Jakopič, Ivan Grohar, Ferdo Vesel, Paško Vučetić i Ivan Meštrović.

Opčinjeni sićevačkim krajolikom svako od njih je svoje impresije i posvećenost prirodi preneo i transponovao u pikturalni jezik i skulpturu.

Međutim, početak Balkanskog rata u kome je Nadežda izgubila svoj život poremetilo je sve dalje planove .

Godine 1964. je na inicijativu niških umetnika i kulturnih radnika grada Niša Likovna kolonija Sićevo ponovo formirana, i od tada do danas traje u kontinuitetu.

Učesnici:

MIOMIR MIŠO VEMIĆ /CRNA GORA /
je rođen 1954. godine u Donjoj Bukovici, /Crna Gora/. Diplomirao na Filozofskom fakultetu, odsek slikarstvo u Nikšiću. Imao je 19 samostalnih i veliki broj grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Osnivač i organizator Međunarodnog bijenala minijature Nikšić 2005. Učesnik brojnih kolonija kod nas i u inostranstvu. Dobitnik nagrade Zoran Matić na međunarodnoj koloniji Prilipac 2005.godine. U Kragujevcu 2006. godine učešće na koloniji Mostovi Balkana. Dobitnik nagrade za sliku na međunarodnom bijenalu akta, galerija Marko K. Gregovic, Petrovac 2006.

TONI ČATLESKI /MAKEDONIJA/
Diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti – odsek slikarstvo u Skoplju, 1993 godina, u klasi profesora Tanasa Lulovskog. Magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti – odsek slikarstvo, 2013 godine, kod profesora Jovana Šumkovskog.Samostalno izlagao 12 puta od kojih su značajnije izložbe u u Prilepu, Kumanovu, Negotino, Bitoli, Valandovu,Skoplju ,Subotici, Stolivu, Moskvi .

MARTIN DUE /NORVEŠKA/ je 1955. rođen u Upsali / Švedska/ u Završio je Trondheim muzički konzervatorij/1978-1982./ i studije umetnosti i dizajna na Univerzitetu u Oslu./1999-2001./ Od 1993. godine njegova radionica su u gradu Molde na norveškoj zapadnoj obali. Martin Due je izlagao u nekoliko skandinavskih i evropskih zemalja, kao iu Kini i SAD. Njegovi radovi su u mnogim privatnim i javnim kolekcijama.
Član udruženja: Norveški Likovni Umetnici, Norveško Udruženje Grafičara, Likovni Umetnici Mora i Romsdala.
Do sad je realizovcao 16 samostalnih izložbi 1 (SAD, Island, Norveška, Švedska), a grupnih izložbi 25.

MILAN ĐURIĆ /MAĐARSKA/ rođen je u Mađarskoj u Baji. Studije je završio u Novom Sadu, na Akademiji Likovnih umetnosti. Bavi se crtežom, grafikom, kombinuje različite tehnike na papiru i platnu. Profesor je u srpskoj gimnaziji u Budimpešti i direktor Srpskog kulturnog centra.Član je u Udruženja Likovnih umetnika Mađarske. Grupno izlaže od 2000. godine, a samostalno od 2002.godine.

DUŠAN MITIĆ /BEOGRAD/  je rođen 1979. godine u Nišu. Diplomirao je na
Fakultetu Likovnih Umetnosti u Beogradu-slikarski odsek.
Bavi se slikarstvom, vajarstvom, izradom scenografija i enterijera, dekorativnom rasvetom,izradom umetničkih i upotrebnih predmeta,uglavnom od metala i drveta.
Angažovan je kao umetnik za specifične poduhvate u gradu, pozorištu i kulturi.

SNEŽANA MANASIĆ /PANČEVO/Snežana Manasić rođena u Pančevu, završila Akademiju za konzervaciju i restauraciju Beograd, potom magistrirala na Fakultetu za kulturu i medije u Novom Sadu. Učesnik je velikog broja grupnih izložbi u Srbiji i Regionu (Makedonija, Bugarska,Hrvatska , B i H,Slovenija). Učesnik je preko 40 kolonija u Srbiji i regionu. Zaposlena je u Domu omladine Pančevo kao urednik programa.

SLOBODAN MILOSAVLjEVIĆ GANE /BEOGRAD/Rođen je 1945.godine u Ćelijama kod Kruševca.Diplomirao je na vajarskom odseku Akademije primenjenih umetnosti u Beogradu./prve dve godine je završio u Nišu/Bio je profesor crtanja,slikanja i vajanja u Umetničkoj školi u Novom Sadu, potom je predavao akvarel na Narodnom univerzitetu „Braća Stamenković“, radio kao profesor OŠ „Dragica Pravica“, zatim je pet godina bio slobodan umetnik u Beogradu.Samostalno je izlagao 30 puta: u Šapcu,Beogradu, Nišu i Harceg Novom.Grupno je izlagao oko 200 puta.za svoj umetnički rad dobio je više priznanja i nagrada .

SINIŠA ŽIKIĆ /BEOGRAD/ Rođen 1951. Godine. Srednju školu „Đorđe Krstić“ završio u Nišu. Diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu-odsek zidno slikarstvo, a potom magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu-Odsek primenjeno slikarstvo.Redovni je profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti –Odsek Primenjeno slikarstvo u Beogradu. Samostalno izlagao 16 puta u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Požarevcu, Negotinu, Zaječaru, Liježu /Belgija/. Izlagao slike ,grafike, crteže, kolaže na više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

ALEKSANDAR MILANOVIĆ /NIŠ/ je rođen 1987.u Nišu. Diplomirao je slikarstvo na fakultetu umetnosti u Nišuu klasi prof.Đure Radonjića.Samostalno izlagao u Nišu, Niškoj Banji i Knjaževcu.Redovno učestvuje na svim kolektivnim izložbama niških umetnika u Nišu.

MIRJANA ANĐELKOVIĆ /NIŠ/ Završila Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu.Član je ULUS-a od 1976.godine.Do sada je imala 15 samostalnih izložbi, dok aktivno učestvuje na svim izložbama niških umetnika.Bavila se pedagoškim radom.

ALEKSANDAR DEVIĆ /NIŠ/ rođen 1954.g. u Beogradu.Srednju umetničku školu završio u Nišu.Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu 1978.g.Magistrirao 1998.g. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek grafike. Član je ULUS-a – od 1986.g.Zadnjih godina intenzivnije se bavio kompjuterskom grafikom.Kratko vreme radio kao profesor kompjuterske grafike i grafičkog oblikovanja u srednjoj Umetničkoj Školi Đorđe Krstić u Nišu, a dve godine predavao na Fakultetu umetnosti u Nišu dva predmeta: Grafičke komunikacije i Prostorna grafika. Učestvovao u formiranju grafičkog odseka ovog fakulteta.

D.V.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *