Skuplja registracija od 1. januara sledeće godine

Vozači u Srbiji osetiće novi udar na džep od 1. januara naredne godine, kada će poskupeti registracija zbog povećanih lokalnih taksi!

foto Kurir

Naime, Vlada Srbije objavila je usklađene najviše iznose lokalne komunalne takse za vozila, koje će od januara, prilikom registracije, biti povećane od 10 do 60 dinara, u zavisnosti od kategorije vozila.

Najveće povećanje je za putnička vozila sa zapreminom motora većom od 3.000 kubika i taksa će umesto 5.740 dinara iznositi 5.800. Taksa će biti isto uvećana za 60 dinara za kamione preko 12 tona nosivosti, pošto će umesto 5.740 dinara biti 5.800 dinara. Jedino će kod autobusa i kombi-buseva ostati taksa od 50 dinara po registrovanom sedištu.

Kako prenose agencije, reč je lokalnim komunalnim taksama za držanje motornih drumskih i priključnih vozila, osim poljoprivrednih vozila i mašina, koje je Vlada donela 4. decembra, a biće primenjeni od narednog meseca, objavljeno je u Službenom glasniku. Te takse utvrđuju lokalne samouprave, pri čemu se na osnovu Zakona o finansiranju lokalne samouprave može utvrditi najviši iznos takse. Najviši iznosi lokalne komunalne takse za držanje motornih drumskih i priključnih vozila, osim poljoprivrednih vozila i mašina, propisani Zakonom o finansiranju lokalne samouprave, usklađuju se s godišnjim indeksom potrošačkih cena, koji je objavio Republički zavod za statistiku, za period od 1. oktobra 2018. godine do 30. septembra 2019. godine.

U Ministarstvu finansija objašnjeno je da se zaokruživanje vrši tako što se iznos do pet dinara ne uzima u obzir, dok se iznos veći od pet dinara zaokružuje na 10 dinara.

Prilikom usklađivanja najviših iznosa lokalne komunalne takse kao osnovica za usklađivanje uzeti su poslednji objavljeni usklađeni dinarski iznosi ove lokalne komunalne takse.

agencije

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *