Skupština Niša: Opozicija podnosi krivične prijave protiv vlasti zbog izveštaja DRI

Niška opozicija zatražila je na današnjoj, poslednjoj sednici parlamenta u ovom sazivu, da reaguje javno tužilaštvo povodom izveštaja Državne revizorske institucije (DRI). Dragoslav Ćirković (SDS), Branislav Jovanović (NPS) kazali su da je DRI vrlo jasno pokazala da je aktuelna gradska vlast potrošila 1,6 milijarde dinara, a da za to nije imala zakonsko pravo.

skupština2
Poslednja sednica skupštine u ovom sazivu

– Grad je nenamenski iskoristio sredstva javnih prihoda i primanja u iznosu 96 miliona, za plate, dodatke, socijalna davanja je grad potrošio nenamenski 67, bez validne dokumentacije 235 miliona dinara, bez validno sprovedene dokumentacije 26,5 miliona dinara, za preuzete obaveze iz odobrene aproprijacije, ni manje ni više, nego 780 miliona dinara i drugo. Sve ovo jasno govori da je prekršen zakon, preciznije napravljena su krivična dela, nenamensko korišćenje sredstava član Zakona stav 32a, nesavesan rad u službi, zloupotrebe u vezi sa javnim nabavkama iz člana 224a. Mi zbog svega toga očekujemo da ili javna revizija ili javno tužilaštvo povesti krivičnu prijavu ili kad se završi ova sednica to će povesti opozicija – rekao je Dragoslav Ćirković danas novinarima u toku sednice Skupštine grada.

Na ovoj sednici nije bilo prenosa, za šta je gradonačelnik Niša, Zoran Perišić rekao da je sednica javna, ali da on nije nadležan za neemitovanje zasedanja. On i drugi predstavnici vlasti naveli su da uprave nisu radile dobro svoj posao.

– Narod je do sada video kakva je opozicija i u čije ime. I ove kadrove koji su grešili, to su uglavnom njihovi kadrovi, ali ovde je uvek bio interesantan sport – zameniti teze – rekao je Perišić.

Mile Ilić, predsednik Skupštine Niša naveo je da se na ovoj sednici ne glasa, već se samo konstatuje da je održana.

UPSS: Po zakonu je direktora Gradske toplane trebalo smeniti

Predstavnbici Udruženja predsednika Skupštine stanara okupili su se jutros pred početak sednice i zatražili smenu direktora Gradske toplane, Slobodana Maksimovića, ali ta tačka nije uvrštena u dnevni red.

UPSS1

– Mi smatramo da konstatacija o nesposobnosti administrativnog aparata tačna. Ali, vlast bi morala da preuzme odgovornost za administrativno ekipiranje nesposobnim ljudima. Sa druge strane, očigledno je da nesposobna administracija ne donosi autonomno nikakve odluke (jer je, nekvalifikovana), jer u potpunosti zavisna od arbitrarne volje gradskih funkcionera (čiji su moralni i stručni kredibilet daleko ispod minimalnog nivoa društveno prihvatljivih osobina i kvalifikacija), saopštio je Milosav Jukić iz udruženja.

UPPSS-JUKIv
Milosav Jukić (prvi s leva)

On dalje navodi: Ni na ovoj sednici, dalje, neće biti suspendovan Slobodan Maksimović, direktor JKP Gradska toplana, iako je Gradska skupština bila dužna da ga do sada suspenduje. Protiv njega je potvrđena optužnica, te prema članu 51. Zakona o javnim preduzećima, on mora biti suspendovan. Ovo vidimo kao drugi razlog zbog čega se Sednica Gradske skupštine drži van pogleda javnosti. Danas su i vlast i opozicija demonstrirali prezir prema građanima Niša, koji ih, između ostalog, izdržavaju puneći budžet bez ikakvog uvida javnosti i bez ikakve javne kontrole – kaže Jukić u ime udruženja.

gradjanin.rs

2 Comments

  1. Šta je Milisav Jukić po struci i koliko je on uspešan bio u poslu.Ili ga je, to što je dobio društveni stan za dž. kvalifikovalo za „funkciju“ u udruženbju stanara.

  2. Što li se „opozicija“ /s* tim se dičim, to ne može biti svak..“/ , troši , bez veze , kad je UPSS , već UTUŽILO „vlast“, kako to GORDO zvuči !
    „Opozicija“ je trebala da sačeka , da narod smeni „vlast“ , pa da onda JURNU , glavom bez obzira na nezavisno sudstvo , nepristrasne strukture vlasti…
    SVAKA ČAST na UPSS , a „opozicija“ da kupi STOVNE
    /testije , ibrici / i da im NOSI VODU ! Mada ,“opozicija“, ne može ni vodu da im NOSI! Jedino sa PADOBRANI , ako im se otvore!
    Opozicija je ludnica za /u/ Toponicu !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *