„Slovenski zagrljaj“ – festival srpske, ruske i bugarske poezije u NKC-u

Međunarodni festival poezije „Slovenski zagrljaj“, na kojem će se predstaviti antologija „Troprsto nebo – poezija na bugarskom, srpskom i ruskom jeziku“, kao i nove knjige u izdanju Slovenske akademije, biće održan večeras 26. aprila u 18 časova u Niškom kulturnom centru. Tokom ovog festivala biće održano i ceremonijalno uključivanje grada Niša u sveslovenski projekat zajedno s raznim gradovima u 20 zemalja.

Prvi festival poezije „Slovenski zagrljaj” bio je 2007. godine. Tada je međunarodni žiri proglasio prvog laureata međunarodne nagrade „Leteće pero”, pesnika iz Rusije Andreja Dementjeva. Među osnivačima su bili pesnici iz Bugarske, Rusije, Ukrajine, Poljske, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, a danas kažu organizatori, tada osnovana Slovenska književnoumetnička akademija ima ogranke u 20 zemalja.

„I tako već 18 godina. Naša formula je jednostavna – zalažemo se za mir, ljubav, jedinstvo između slovenskih jezika, kultura, naroda… Duboko verujemo da je Lepota pokušala, ali nije mogla da spase svet, ali ljubav među ljudima, zbližavanje kultura može da uspe. Tragamo i otkrivamo talentovane slovenske pesnike širom sveta. I okupljamo ovaj rasuti arhipelag u zajedničke večeri, festivale, knjige, verujući u duhovne karate bogate slovenske duše, verujući u njen izvorni kod“ – navode organizatori.

U ovoj večeri poezije učestvovaće poete iz Bugarske – Elka Njagalova, Nadja Popova, Mina Karagjozova i Valerij Poštarov. Učesnici iz Srbije biće: Vera Horvat, Stojan Bogdanović, Vlasta Mladenović, Miroslav Todorović, Vera Cvetanović, Slobodanka Živković, Jovica Đurić i Miroslav Cera Mihailović.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *