Smenjena četiri direktora u Kliničkom centru – očekuje se nastavak „reformi“

Uprava niškog Kliničkog centra krajem prošle nedelje, smenila je direktore Klinika za neurohirurgiju, neurologiju, nefrologiju i plastičnu hirurgiju, a prema nezvaničnim informacijama, tu nije kraj.

U najkraćem mogućem periodu, još tri bolničke „jedinice“ dobiti novo rukovodstvo.

Kako je naveo generalni direktor prof. dr Zoran Radovanović, razlog ovih, ali i najavljena smena drugog medicinskog kadra, koji je na nekim rukovodećim mestima, isključivo je, poboljšanje kvaliteta lečenja pacijenata.

Umesto dosadašnjeg direktora neurohirurgije prof. dr Nebojše Stojanovića, na čelu ove Klinike postavljena je doc. dr Vesna Nikolov, dok će u fotelju prof.dr Mirjane Spasić- Parlić, dosadašnje direktorke Klinike za neurologiju, nadalje sedeti prof.dr Miroslava Živković.

Promene nisu zaobišle ni Kliniku za nefrologiju, te je na mesto prof.dr Radmile Veličković- Radovanović, koja je do pre nekoliko dana rukovodila ovom organizacionom jedinicom, postavljena prof. dr Branka Mitić, dok će prvi čovek Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju umesto dr Jadranke Paravine u narednom periodu biti dr Predrag Kovačević.

Sve ove kadrovske promene, prema tvrdnjama čelnika niškog Kliničkog centra, sprovedene su, su i pre svega zbog transplantacionog programa koji se radi ovde, a koji je od velike važnosti za preko 2,5 miliona pacijenata koji gravitiraju ka Nišu, te se i na čelu tima za transplataciju, od pre nekoliko dana nalazi dr Dragiša Ljubenović, „do juče“ pomoćnik direktora KC za anesteziju.

Sve promene vezane su za bolji kvalitet rada KC, a u interesu pacijenata, jer sam sve radio u konsultaciji sa svojim timom i smatrali smo da je dobro da dođe „mlađa krv“, jer imamo mnogo savrmenije aparate i metode, i tek će nova zgrada biti opremana, kao npr. najsavremeniji elektronski mikroskop za neurohirurške operacije, zbog čega ćemo biti referentna Ustanova, pojašnjava Radovanović, koji je naglasio da su ove promene dobre i šaljivo dodao, da je, kad već stalno svi pričaju o promenama, one trebalo i da se dese.

Generalni direktor jedne od najvećih Ustanova tercijarne zdravstvene zađitie u zemlji istakao je da nijedna smena nije usledila zbog povreda etičkog kodeksa, radnih zaduženja, itd. Kako je objasnio, neki od smenjenih, ili onih koji će biti u narednim danima, na tim pozicijama su po čitavu deceniju, te je svakako novo rukovodstvo dobrodošlo za naredni period.

Ja sam još nakon novogodišnjih praznika, jer sam znao da ću ostati direktor, zamolio sve da shvate da u hodu sa vremenom i praksa treba da se menja, jer su mnogi do sada promenili razne rukovodeće garniture i ostali na čelnim pozicijama, tako da želim da to bude povezano sa direktorom KC, odnosno svako ima svoj tim, koji sastavlja i koji traje, ako radi dobro, koliko i traje mandat, veli direktor Zoran Radovanović.

Osim smena u lekarskom delu, i izgradnja nove zgrade Kliničko bolničkog centra, čije opremanje uveliko traje, imenovana je i nova šefica tehničke službe, inžinjer Suzana Đorđević.

Niški Klinički centar osim 8 centara ima ukupno 20 Klinika, a kada planirane kadrovske promene budu završene, iz Uprave procenjuju da će gotovo trećina njih imati nova rukovodstva.

N.Marković

4 Comments

 1. Kad je našao boljeg od dr.Nebojša Stojanovića, svaka mu čast!
  Zameniti vrhunskog neurohirurga, svetski priznatog, osvedočenog humanistu, sa opravdanjem: drugi će bolje raditi, je potpuni apsurd.
  Direktor Z.Radovanović mu nije do članaka, o kolenima da ne pričam …
  Kad je došlo vreme da on menja dr.Stojanovića, sve je otišlo u nepovrat …

 2. Posto Radovanovic kaze da je znao da ce ostati direktor oko nove godine, pitam: da li zna da ce i dalje biti direktor? Da li je bas toliko siguran? Da li je tacno da je ostao direktor kako bi „odradio“ tender od 20 miliona eura po nalogu „visih“ instanci? Zasto novi KC Nis nije otvoren 25-og marta kao sto je obecao? Kada ce biti svecano otvaranje i naravno, najvaznije, kada ce prvi pacijenti uci u zgradu da se lece?

 3. 1. „Sve promene vezane su za bolji kvalitet rada KC, a u interesu pacijenata…“

  Onda je kriv „predhodni“ direktor a „sadašnji VD“ će poboljšati rad KC Niš ?
  2. „… neki od smenjenih, ili onih koji će biti u
  narednim danima, na tim pozicijama su po čitavu
  deceniju, te je svakako novo rukovodstvo dobrodošlo
  za naredni period “ !
  Zar „sadašnji VD Raka“ misli o sebi da je „mlada krv“ ?
  On može da bude tj. da prepiše samom sebi direktorsko
  mesto još 50.god. ?
  Smejurija od obrazloženja i pravdanja samog sebe !
  Ne znači da nisam protiv promena ali Patrijarh Pavle
  /ili …?/ , reče da „moramo da menjamo samog sebe ili
  sami sebe“ , pa … šta se čeka ? Trebao bi „VD“ da
  promeni samog sebe a drugi će videti i „slediti njegov svetao primer“ !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *