Smrt Vuka Stoiljkovića uznemirila nišku javnost

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanka: Sara Gros

PARK SVETI SAVAU Parku „Sveti Sava“, nedaleko od mesta gde je pre dva dana ubijen Vuk Stoiljković, student treće godine medicine, i večeras će se spontano  okupili njegovi prijatelji, kolege sa fakulteta, profesori gimnazije „Svetozar Marković“ gde Vukova mama radi, Nišlije. U tišini će, kao I prethodne večeri paliti sveće  sa jasnom porukom da očekuju pravedno suđenje i  odgovarajuće kazne za  one koji sun a najusroviji način zaustavili Vukov život.

Svi oni žele samo istinu. Među okupljenim građanima bile su i koleginice Vukovih roditelja, majke, profesorke koje su, nakon smrti Vukovog oca pratile odrastanje Vuka i njegove braće, i kako kažu spontano priželjkivale da i njihovi sinovi budu poput Vuka, tako dobri, pošteni, pametni. Vuk je juče sahranjen.  Njegova smrt je nišku javnost  podigla na noge.

Nišlija Vuk Stoiljković (22) ubijen je sa više uboda nožem  u ponedeljk  oko 20 časova u tuči na Bulevaru Nemanjića u Nišu, preko puta Parka Svetog Save, šturo su sopštili iz niške Policijske uprave.Dimitija je, kako je kasnije kazala policija, ubio Dimitrije S, a celom događaju je prisustvovao  i Miloš S. Oba mladića su dve godine mlađi od ubijenog Vuka. Motiv za ubistvo bila je svađa oko devojke.

U svirepom ubistvu Vuk je uboden četiri puta, u trbuh, slabine,vrat I grudni koš. Mladića je pronašla devojka koja je izašla da ga potraži pošto se dugo nije vraćao. Smrtno ranjeni mladić je hitno prebačen u Urgentni centar Kliničkog centra u Nišu ali su lekari mogli samo da konstatuju smrt jer su rane nanete nožem bile fatalne.

„Mladić je imao četiri uboda nožem i na prijemu nije davao znake života“, kazali su lekari u KC Niš.

Niška policija je ubrzo posle  tragičnog dođaja uhvatila vinovnike, oba mladića koji se spominju u prvom izveštaju, da bi kasnije bilo utvrđeno da jedan od njih nije učestvovao u ubistvu.

Nišlije koje su sinić upalile sveću u parku Svetog Save nedaleko od mesta gde Vuk ubijen  kažu da je njihova moralna obaveza da traže pravdu za Vuka i prate suđenje.

„Tražimo fer suđenje, pravičnu istragu, ne prikrivanje počinilaca. Vuk Stoiljković je naš drug, naš brat, naše  dete. Vuk je predstavnik svih mladih ljudi koji u ovom gradu žele da žive pošten život. Zato pozivamo  sve dobre ljude u gradu  da  budemo Vukove oči,  da pratimo kako će se proces odvijati. To neće vratiti Vuka, ali to dugujemo svoj našoj deci“, kazale su okupljene Nišlije.

Tragedija koja se dogodila u parku Svetog Save okupila je i one koji su poznavali Vuka, ali i one koji ga nisu znali, ali u njemu prepoznali svog sina, svoje dete, brata, druga,dobrog studenta, običnog mladića, Nišliju,  momka, koji može slobodno da šeta svojim gradom. Da svrati u kafić i bez straha popije piće  sa svojim drugovima, prijeteljima ili devojkom. Da dok sedi sa njima može da bude bezbrižan, da se smeja, da uživa u svom životu. Ni jedno dete u Nišu ne sme da se plaši kada izađe u grad da se zabavi sa vršnjacima, da strepi ko stoji iza sledećeg ugla, da stalno ide pognute glave jer ne zna kako će neko u nekom trenutku protumačiti njegov pogled. Ili da se trza kada neko krene ka džepu jakne jer ne zna šta će da izvuče. Nož ili revolver.

„Mi, profesori, mi smo uz svoje učenike i podržaćemo ih u naporima da nešto menjaju, da menjaju sistem vrednosti, da se suprotstavimo ovom besmislu gde jedni gledaju u zemlju paleći sveće, a drugi sede i gledaju utakmicu“, rekla je jedna profesorica Gimnazije „Svetozar Marković“.

Vukovi  drugovi iz srednje škole, sada student niških fakulteta, pozvali su Nišlije da i večeras u  20 sati dođu u Park, da odaju poštu Vuku. Da se svi zajedno mirnim okupljanjem suprostave  ovakvom nasilju.

Policija je uhapsila Dimitrija S. zbog sumnje da je ubio Vuka, a kako saznaje RTS, on je na prvom saslušanju priznao zločin. U prvim izveštajima pojedinih medija, nakon ubistva, spominjalo se da policija traga za dvojicom mladića, a zatim se u zvaničnom saopštenju policije, kao jedini osumnjičeni, koga je policija nakon potrage pronašla u Mramoru, spominje Dimitrije S.

Ovako oprečne izjave izazavale su  revolt  javnosti u komentarima na brojnim portalima i društvenim mrežama.   Prema pisanju Blica, koji se poziva na izvore bliske istrazi, utvrđeno je da Miloš S. (20),  koga je policija kritične noći tražila jer je nerazdvojni drug sa Dimitrijem S. i nema veze sa ovim krivičnim delom te protiv njega nije podneta bilo kakva prijava.

Okupljeni građani samo traže istinu, a čekajući pravedno suđenje, okupljaće se i narednih dana. U četvrtak, u  20 sati  u Parku Sveti Sava, a u subotu u 12 sati na Trgu Kralja Milana. Pozivaju Nišlije da dođu i zapale sveće, da odaju poštu mladom Vuku  i suprostave se nasilju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *