Snimak za pamćenje: Među srpskim i hrvatskim kulinarima nema nesuglasica

Na Internacionalnom Festivalu gostoprimstva koji je održan u Ukrajini, ekipa niških ugostitelja zauzela je vicešampionsku poziciju u ukupnom plasmanu. Manifestacija koja je trajala od 8 do 12. novembra okupila je profesionalce iz 11 zemalja Evrope.


Srpska ekipa bila je druga, a sigurno će biti upamćena i zajednička slika srpskih i hrvatskih kulinara koji za razliku od političara nisu imali problema da se zajedno takmiče i druže. To je značajno posebno iz tog razloga jer u vremenu u kome živimo, kada „zle strele lete“ s jedne na drugu stranu, trebalo bi pokazati da u svakom narodu postoji samo podela na dobre i loše ljude.

M.S.


Kulinari iz Hrvatske i Srbije
Snimak za pamćenje

Članovi Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša, su, kao jedini predstavnici Srbije na ovom takmičenju, u jakoj konkurenciji, osvojili dve zlatne i četiri srebrne medalje. Najsjajnija odličja iz ukrajinskog grada Lviv, poneli su Milena Aleksić u disciplini „Moderna kuhinja“ i Bratislav Stanojević za disciplinu karving.

Karving je umetnost rezbarenja voća i povrća u prelepe oblike, koji oslikavaju život čoveka i sve što ga okružuje. To je veština nastala na Tajlandu, i meni su, kao kapitenu tima koji je predstavljao Srbiju u Ukrajini, posebno drage medalje koje smo osvojili, imajući u vidu da se karvingom kod nas, ne bavi mnogo njih“, kaže Zoran Mirašević predsednik Udruženja UTP Niš.

Autentični ambasadori srpske tradicije i kulture, niški ugostitelji su u Ukrajini prezentovali i specijalitete nacionalne kuhinje, a ovaj put to su nazvali „Srbijanski vez“.

Bilo je tu svakojakih đakonija. Uglavnom smo pripremili specijalitete bez kojih se ne može zamisliti nijedna naša svečana trpeza. Mislim da smo odgovorili izazovu, i da smo Srbiju, posebno jug, predstavili na najbolji način“, kaže Mirašević.

Pored međunarodnog takmičenja kuvara, barmena i somelijera održana su brojna predavanja iz oblasti novinarstva u gastronomiji, izložba ugostiteljske opreme, festival ulične hrane, poljoprivrednih proizvoda i brojni drugi događaji.

Festival je jedan od boljih na kojima smo do sada učestvovali. Organizovan je na visokoprofesionalnom nivou, a i sam prostor od oko 4.000 kvadratnih metara delovao je impozantno. Svaki boks za takmičare bio je opremljen najmodernijim aparatima za pripremu hrane, a svaki prostor gde su održavane prezentacije i predavanja imao je svoj video bim. Priznajem, bilo mi je na momente i žao što smo kao zemlja još daleko od takve organizacije i samog pristupa manifestacijama”, zaključuje Mirašević.

Najveći festival gostoprimstva u Evropi okupio je više od 500 učesnika i oko osam hiljada zvanica, a prema rečima organizatora festival je posetilo više od 100.000 posetilaca.

Svetlana Ceca Petrović – foto: Zoran Mirašević

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *