Šok anegdota s FS-a: Kako su Boris i Bata pili viski, viseći s „Ambasadora“!

Svaki Filmski susreti u Nišu nose sa sobom anegdote između samih glumaca, ali i one koje se događaju između glumaca i radnika festivala, konobara pa i samih građana. One se pre ili kasnije saznaju bez obzira koliko ih organizatori krili ili zataškavali što godinama bezrazložno čine. Tako je baš ovih dana na 50. Filmskim susretima, „isplivala“ priča iz 1971. godine. Priča je Vladan Živković, danas član Saveta festivala i čovek koji je u karijeri imao preko 70 snimljenih filmova i bezbroj drugih uloga, a sigurno „najluđu“ anegdotu u postojanju FS-a govori u kameru agencije „Synopsis“.

lupiga.com iz tog doba
Velimir Bata Živojinović i Boris Dvornik

-To je jedna, tada za mene, bila stravična priča. Mislim da je to bilo 1971. godine. Da li je to bio film „Most“ Hajrudina Šibe Krvavca ili tako nešto, ali sve u svemu, stojimo gore na petnaestom spratu Hotela „Ambasador“ gde je bio bar. I stojimo, Boris Dvornik, Bata Živojinović, kasnije moj venčani kum, neuropsihijatar Zoran i ja. I Bata u jednom trenutku kaže meni „’ajde mali, ti si najmlađi, idi donesi četiri viskija. Uđem unutra na šank, daju mi i ja na onom ne ajnceru, nego poslužavniku nosim četiri viskija – počinje priču Živković.

DSC07516
Na poslednjem 15 spratu Hotela „Ambasador“ postojao je bar za goste

Kada je doneo viski do mesta gde je ostavio tri prijatelja, zatiče samo kuma Zorana. Pomalo unezverenog i uplašenog.

????????????????????????????????????
Boris i Bata u „Sutjesci“
Vladan-Živković-1885.-godina
Vladan Živković, 1985. godina

-On, onako, začuđen, samo ćuti. Čujem ja glasove, a on stoji sam. Pitam gde su ova dvojica, on ćuti. Ali, ja onda krenem po glasovima koji su tu negde, a nigde ljudi nema. Naravno, pijana posla. Zatičem nezaboravnu sliku. Njih dvojica su se svojim kaiševima zakačili i vise nadole s Hotela „Ambasador“. Razgovaraju i viču „gde je viski, gde je viski“. Malo je falilo da ispustim onaj poslužavnik jer sam se prestravio. Strašno. Mislite da su se nešto prepali na moje reči i da tako nisu poplili viski? Posle kažem, „pa Bato šta to radiš, mogli ste da poginete“, a on će meni „i ha, pa nije to ništa, znaš gde smo sve mi visili i na kakvim koncima dok smo snimali „Most“… – odgovorio je Bata Živkoviću.

Da bi pojasnili, na poslednjem spratu hotela, takoreći terasi bio je bar, ali posle simsa postoji još jedna šipka duž objekta. Za nju su se svojim kožnim kajiševima zakačili bardovi balkanskog glumišta.

Мост_(филм)

Te 1971. godine na Filmskim susretima Gran pri „Ćele Kula“ dobio je Boris Dvornik dok je Velimir Bata Živojinović poneo nagradu „Car Konstantin“, a Vladan Živković je dobio jednu od prvih počasti u karijeri – nagradu za debitantsku ulogu u filmu „Doručak sa đavolom“ koji je režirao Miroslav Antić.

Marko S.

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *