„Šopalovići“ dobili bučan aplauz na otvaranju „Teatra na raskršću“ (FOTO)

Prvi balkanski festival drame „Teatar na raskršću“ gde će publika do 19. marta moći da vidi osam takmičarskih predstava, počeo je u ponedeljak pred prepunom salom Narodnog pozorišta u Nišu. Prva predstava bila je „Putujuće pozorište Šopalović“, autora akademika Ljubomira Simovića, a u režiji Tanje Mandić Rigonat. Niški ansambl koji je izveo predstavu dobio je bučan aplauz za izvođenje ovog sjajno napisanog dela.

Publici se vrlo emotivno obratila nekadašnja prvakinja niškog pozorišta osamdesetpetogodišnja Mima Vuković Kurić koja je i otvorila festival.

Najdraže mi je što će će ovaj festival prerasti u tradiciju. To je jedna vremenska reka. Tradicija ima neku magijsku moć da one pogrešno vezane čvoriće u vremenu razveže, raspetlja i da umesto njih upali svetlo  – rekla je Kurićeva i na kraju poslala poljubac publici.

„Šopalovići“ su očigledno napisani tako da mogu biti smešteni u bilo koje vreme, a Rigonat se odlučila za original.

Teatar „Šopalovići“ su smešteni u Užice za vreme Drugog svetskog rata gde pokušavaju da odigraju Šilerove „Razbojnike“, ali im splet događaja to ne dozvoljava. Niški ansambl koji je izveo predstavu dobio je bučan aplauz za izvođenje ovog sjajno napisanog dela u kome kolorit karaktera pokazuje tadašnji odnos umetnika i rata.

Sa početkom festivala, čini se, da je Narodno pozorište „otreslo sa sebe“ nekadašnje afere, a sa dolaskom Spasoja Ž. Milovanović za novog direktora naslućuju se uspešni dani.

Na otvaranju sinoć, viđen je zavidan broj glumaca iz regiona, a sigurnoi da je veliku pažnju privukla Mia begović koja je i predsednica žirija. Bio je tu i proslavljeni reditelj Dejan Mijač, glumci Irfan Mensur, Enver Petrovci i drugi.

Do 19. marta u takmičarskom programu publika će pogledati osam predstava. To su „Kad bi Sombor bio Holivud“ Narodnog pozorišta Sombor, „We are born naked and the rest is…“ – koprodukcija MES S-a i Sarajevskog ratnog teatra, „Kapital“ Kraljevskog pozorišta Zetski dom (Cetinje), „Filoktet“ HNK Varaždin, „Balkanski špijun“ Narodnog pozorišta u Beogradu, „Višnjik“ teatra „Ivan Radoev“ iz bugarskog grada Plevena, „Festen“ Dramskog teatra iz Skoplja i „Sumrak bogova“ SNG Maribor. U čast nagrađenih biće izvedena predstava „Sarajevo 1914. – Mali mi je ovaj grob“ pozorišne trupe „Ars Moriendi“ iz Soluna.

Žiri prvog festivala dodeliće deset nagrada. U sastavu su: Mia Begović (Zagreb), reditelj i glumac Bogdan Kostea (Rumunija), glumac Enver Petrovci (Priština), glumica Katarina Kocevska (Makedonija) i reditelj i ambasador Crne Gore u Srbije Branislav Mićunović.

Na festivalu će biti dodeljene i nagrade okruglog stola kritike i nagrade novinarskog žirija.

M.S.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *