Srbija Centar o „fantomskim“ biračima: Gotovo svako selo na teritoriji Grada Niša ima nultu adresu

Analizom dostupnih podataka o stanju biračkog spiska na dan izbora 17. decembra, iz stranke SRCE, tvrde da je u Nišu 476 adresa bilo sa brojem nula, a na njima prijavljena ukupno čak 11.563 birača. Kažu da su prepoznali četiri različita načina uzurpacije biračkog spiska, sve sa ciljem kreiranja potrebnog broja fantomskih birača.

Nulte adrese su fenomen koji je otkriven nakon poslednjeg izbornog ciklusa. Iz Srbija Centra pozivaju državne organe da se pozabave proverom stanja biračkog spiska u prethodnim izbornim ciklusima jer, kako kažu, postoje osnovane sumnje da je ovaj metod korišćen i ranije.

„Sasvim je jasno da su nulte adrese lažne adrese jer po Zakonu o registru osnovnih jedinica i Adresnom registru, ne postoji mogućnost da je objekat registrovan sa adresom pod brojem Nula (0). Imajući to u vidu i imajući u vidu činjenicu da su u Birački spisak te adrese upisane dolazimo do zaključka da je stanje biračkog spiska neregularno i da nije po zakonu“ – kažu iz stranke SRCE.

Dodaju da gotovo svako selo na teritoriji Grada Niša ima nultu adresu i da je na tim adresama često prijavljeno više fantomskih birača nego što celo selo ima registrovanih realnih birača.

„Više stotina birača prijavljeno je na adresama sa nulom u Gornjoj Vrežini, Malči, Krušcu, Sićevu, Mramoru, Knez Selu i Kamenici. U Gornjoj Vrežinu, je 546 „fantomskih” i 365 realnih birača, dok je u Krušcu, 406 „fantomskih” i 244 realna birača“ – navode iz Srbija Centra.

Kao jedan od vidova uzurpacije biračkog spiska pominju i promene naziva ulica, promena naziva delova ulica i imenovanje novih.

„Iako ovo ništa ne dokazuje dok pripadnici MUP-a ne izađu na teren i provere sve nove adrese, imamo osnovanu sumnju na osnovu do sada uočenih i dokazanih manipulacija. Naime, ovo otvara mogućnost fantomskih adresa. Građani koji žive na starim adresama ne moraju, po zakonu, da menjaju adrese u ličnim kartama, sve dok im lične karte ne isteknu i onda pri dobijanju nove lične isprave dobijaju i nove adrese“ – kažu iz stranke SRCE.

Zaključuju da je značajan broj ulica na periferiji grada doživeo renumeraciju, što je stvorilo i mogućnost da na istoj adresi bude upisan veći broj birača, što pokazuje primer Njegoševe ulice, gde je na tri objekta pod istim brojem prijavljeno po 19 birača. Jedan objekat je napušten, jedan je naseljen delimično a na mestu trećeg objekta se nalazi samo prazna livada.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *