Srbija zemlja maloletnih pušača i pijanaca

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanin: Milan Jovanović Strongmen

strongmenStatistike kažu da je devet od deset srednjoškolaca probalo alkohol. Slično je i sa cigaretama.

Eeej bre! Gde mi to živimo?

Kod nas je nažalost opijanje i konzumacija duvana u najranijim godinama deo folklora. Petkom i subotom se u klubovima stvara atmosfera u kojoj mladi ljudi osećaju pripadnost i gde sve zaboravljaju.

To gradi jedan doživljaj koji oni jedva čekaju da ponove sledećeg vikenda. Adolescenti u alkoholu pronalaze lažno samopouzdanje i sigurnost.

Kod nas se organizuju pena žurke, haj skul žurke, … kod nas zapravo postoje kafići čija je klijentela su baš maloletnici kojima se prodaje i služi pivo, viski, tekila, plava žaba, …. I to maloletne osobe,ne po onim mudrim, američkim standardima gde si maloletan do 21 godine, nego po ovim našim partizanskim.

Ne zaboravimo da je alkohol je veoma čest uzrok mnogih nesreća u našem društvu. Mnoge tuče, huliganstva, mnoga ubistva mladih najčešće se dešavaju pod dejstvom alkohola.

Teenagers-drinking-alcoho-007“Učenik srednje Saobraćajno-tehničke škole iz Zemuna, I. J. (17), koji se onesvestio posle popijenog „unučeta” pred kioskom u blizini škole, oseća se dobro i pohađa nastavu.”

“Maloletni Ž. P. (17) umalo je poginuo kada je u nedelju veče pijan ukradenim automobilom sleteo sa ulaznog puta u Osečini.”

“D.Đ, iako su ga drugovi odvraćali, popeo na krov škole, trčao i skakao, te se u jednom momentu okliznuo i pao sa visine od oko 15 metara na beton i pritom zadobio teške telesne povrede. D.Đ. je sa N.D. (16) i J.J.(17) došao u školsko dvorište gde su konzumirali alkohol, navodi se u saopštenju.“

Problemom pijanih maloletnika se niko ne bavi. Nažalost bavimo se samo posledicama: kad maloletnici pijani maznu auto, dočepaju se nekog pištolja ili noža, ili se jednostavno otruju od alkohola. Setimo se da je oko proslave Srpske Nove godine veći broj pijanih nakon ispiranja poslat na dečije odeljenje!?

Šta kaže zakon?

Član 8. Zakona o zaštiti potrošača izričito zabranjuje prodaju alkohola maloletnicima, dok, zamislite, u kaznenim odredbama takođe ne postoji sankcija za prekršaj!?

nalepnica_zabranjena_prodaja_cigareta_a4_lU Zakonu o javnom redu i miru piše da onaj ko pri prometu alkoholnih pića koja se troše na licu mesta daje alkoholno piće očigledno pijanom ili maloletnom licu, koje nije navršilo 16 godina, kazniće se novčanom kaznom od 10.000 dinara, ili zatvorskom kaznom od 30 dana. A ako to učini pravno lice, kazna iznosi 50.000 dinara, a ako alkohol proda preduzetnik, predviđena novčana kazna je 25.000 dinara, dok je za odgovorno lice propisan iznos od 10.000 dinara.

I kao mnoge druge stvari u ovoj našoj državi to su samo mrtva slova na papiru. A čak i da se zakon poštuje kako treba… Ne deluje mi dovoljno preventivno za eventualne prekršioce.

U Americi do 21. godine ne možeš: – da kupiš alkohol – da kiupiš cigarete – da uđeš u klub u kome se služi alkohol

A šta ako te uhvate da prodaješ alkohol maloletniku. Sledi oduzimanje dozvole za točenje alkohola i hapšenje odgovornog lica plus novčana kazna koja je daleko ozbiljnija nego kod nas.

Šta predlažem?

– Podizanje granice punoletstva na 21 godinu. – Stroga i jasna zabrana prodaje alkohola i cigareta maloletnim licima – Rigorozne kontrole prodaje alkohola i cigareta maloletnicima – Promena zakona da se prekršiocima zabrane prodaje alkohola i cigareta oduzima dozvola za rad, da slede visoke novčane kazne.. Pa i zatvorska kazna od, recimo 6 meseci.

Šta vi mislite, da li treba sistemski rešavati problem maloletnih pijanaca i pušača ili da se oslonimo samo na suerčvrsto domaće vaspitanje?

Beleška na margini: Ali šta očekivati od policije koja prva ne poštuje zakon. Juče sam bio u MUP-ovoj zradi kojom rukovodi nadahnuti Grekulović, Eliot Nes, Mesija niški… Iz barem tri kancelarije se oseća duvanski dim. Da se podsetimo da je na snazi zakon o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru i da važi i za policiju. Nadam se da nije tako u drugim gradovima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *