Srpska delegacija jedna od najbrojnijih na Svetskom omladinskom forumu u Sočiju, Nišlija jedan od članova

U Sočiju u Rusiji je trenutno u toku Svetski omladinski forum koji okuplja oko 20.000 mladih do 35 godina iz država širom sveta, a delegacija od oko 200 mladih iz Srbije, među kojima je i Nišlija Lazar Petrović iz Kancelarije za mlade, jedna je od najbrojnijih, čime je Srbiji ukazana velika čast.

Svetski omladinski forum počeo je 1. marta i traje nedelju dana. Na njemu učestvuju gotovo 100 zemalja sveta među kojima su Kina, Indija, SAD, zemlje Latinske Amerike, Evrope, Afrike i Balkana. Uoči početka foruma Sočijem se orila pesma „Oj, Kosovo, Kosovo“ koju su srpski predstavnici spontano zapevali.

Na ovom događaju mladi će razmenjivati iskustva iz oblasti nauke, kulture, umetnosti, sporta, politike, biznisa i medija. Tokom foruma, omladina će prisustvovati različitim predavanjima i radionicama na različite teme, od mode, medicine, ruske kuhinje, nuklearne energetike, najnovijih otkrića u kriminalistici do toga kako je biti uspešan stend-ap komičar.

Najavljeno je i učešće poznatih ličnosti iz Rusije, sveta, ali i iz Srbije. Forumu će prisustvovati i ruski zvaničnici, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i portparolka ruskog MSP-a Marija Zaharova kojima će učesnici moći da postavljaju pitanja. Najavljeno je učešće režisera Emira Kusturice i glumca Miloša Bikovića koji će sa učesnicima podeliti interesantne priče o svom radu i životnom putu.

Sa mladima će razgovarati i čuveni italijanski dirigent Fabio Mastranđelo, glavni dirigent Ruske filharmonije, zatim doktor bioloških i filoloških nauka Tatjana Černigovskaja, koja će govoriti o mozgu i kako funkcioniše.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *