Srpski pokret Dveri traži ulaganje u porodilišta i podršku majkama u Srbiji

Srpski pokret Dveri je pokrenuo kampanju „Jedna je majka“ koja ima za cilj da skrene pažnju na važnost ulaganja u porodilišta i podršku porodiljama u Srbiji. U skladu sa ovom kampanjom, Poslanička grupa Srpski pokret Dveri-Patriotski blok je 11. aprila uputila preporuku Vladi Republike Srbije u kojoj se traži preusmeravanje sredstava iz rebalansa budžeta Ministarstva finansija u razdeo Ministarstva zdravlja za izgradnju i obnovu porodilišta u Srbiji.

Tamara Milenković Kerković, narodni poslanik iz Niša

Preporučuje se da se sredstva u iznosu od 65 miliona evra preusmere ovoj nameni, umesto da se novac troši na druge projekte, poput Nacionalnog fudbalskog stadiona i Centra za specijalne izložbe. U preporuci se takođe traži da se u budžetu za 2024. godinu planiraju sredstva za obnovu svih porodilišta, podizanje kadrovskih kapaciteta u porodilištima, za ishranu trudnica, za postpartalnu negu i pomoć za sve porodilje u Srbiji. Srpski pokret Dveri smatra da je ulaganje u zdravstvo, a posebno u podršku novim majkama i porodicama, ključno za budućnost Srbije.

Stanje u srpskim porodilištima je jednako alarmantno kao i demografska katastrofa koja preti da ćemo za 200 godina izumreti kao narod. Od 2011. godine Srbija je izgubila više od pola miliona ljudi, svake godine po 30.000, a do 2050. godine Srbija će imati 2 miliona stanovnika manje. U 2020. godini, prema Republičkom zavodu za statistiku, broj živorođene dece po prvi put je pao ispod 62.000, dok je u istoj godini broj umrlih nadmašio  broj rođenih za 55.000. U ovakvim okolnostima vlast je budžet projektovala sa 840 miliona evra projektnih zajmova za Nacionalni fudbalski stadion i za Centar za specijalne izložbe, kao projektima od nacionalnog značaja, dok je čitav budžet Ministarstva zdravlja trostruko manji od ovog iznosa i u njemu nema razdela koji se odnosi na izgradnju ili obnovu ijednog porodilišta u Srbiji, ili bilo kog projekta usmerenog na stvaranje uslova za zaustavljanje demografskog kolapsa“, kaže Tamara Milenković Kerković, narodni poslanik iz Niša.

Svedočenja žena iz porodilišta pokazuju potresnu sliku ne samo fizičkih uslova i smeštaja, već i nedostatka empatije i nege trudnica i porodilja.

Ta svedočenja daju sliku o kompletnom stanju u društvu, od akušerskog nasilja, neadekvatne ishrane, do smrtnosti beba i nemara. Većina žena u Srbiji porođaj vidi kao stresno iskustvo, a status žene u porodilištu se doslovno graniči da zlostavljanjem i dehumanizacijom“, ističe Milenković Kerković.

Najveće zadovoljstvo prepoznato je u porodilištima u Beogradu i u Vojvodini, dok su porodilišta u južnoj i istočnoj Srbiji – posebno u Nišu, Leskovcu, Pirotu  i Vranju ocenjena najlošije, a istovremeno se ti delovi Srbije najbrže prazne.

Porodilište u Nišu imalo je najviše prijava za akušersko nasilje, a nedavnu informaciju da je Ministarstvo finansija opredelilo 900 miliona dinara za rekonstrukciju nije moguće naći među odlukama ovog Ministarstva“, naglašava Milenković Kerković.

Srpski pokret Dveri ističe da je odnos prema novom životu i prema budućnosti Srbije najznačajnije pitanje u državi, te da je neophodno da se država ozbiljno pozabavi ovim pitanjem i obezbedi potrebna sredstva za podršku porodicama i novim majkama.

Gradjanin,RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *