SRS: Niš – grad belog roblja

Bojan Krstic
Piše: Bojan Krstić predsednik GO SRS Niš

Svakakvog „marketinga“ i ponižavanja se ovaj narod kroz istoriju nagledao, ali da ga „promovišu“ kao belo roblje, bezvrednu radnu snagu, još uvek nisu imali „čast“. Ne tako davno, Niš je važio za veliki industrijsko centar. Giganti poput „EI- Niš“, „MIN“-a, „Jastrepca“, „DIN“-a, označavali su stabilnost i poverenje, ne samo u nekadašnjoj Jugoslaviji, već i u čitavoj Evropi i svetu. Ulaskom „demokratije“ na mala vrata u Srbiju i privatizacijama po ukusu zapadnih zemalja, sistematski su uništavani, jedan po jedan. Proevropske vlade, uključujući i aktuelnu, obećavale su svetlu budućnost, davanjem u bescenje ovo državno blago. Obećavali su i dolazak novih, još većih magnata iz Evrope.

min1
arhiva: MIN

Kako je, po rečima jednog istaknutog političara, Dubaji evropski grad, tako se izgleda i Koreja nalazi u Evropi, jer Nišlije od te „Evrope“ videše tek korejansku „Juru“, koju umesto da usele u neki od praznih pogona „EI“, gradski oci poslaše u novu industrijsku zonu, gradeći fabriku od temelja, uz subvenciju od 7 000 evra po radniku, ne pomišljajući da sličnu ponudu upute nekoj od postojećih domaćih fabrika, kako bi oživeli domaću proizvodnju. Da stvar bude još strašnija, ubrzo po otvaranju zaposleni su se počeli žaliti na trovanje metalima, nehumane uslove rada,odlazak u toalet uz dozvolu i štopovanje vremena, kršenje prava radnika koji bi dobili otkaz, ako bi otišli na bolovanje ili na trudničko bolovanje.

Buvljak

Pored „Jure“, uz zvuke fanfara u Niš je stigao i italijanski „Beneton“, otkupivši fabriku tekstila „Niteks“. Konačno jedna kompanija iz „bratske“ nam Evropske unije! Samo što je vreme pokazalo, da Italijani iz „Benetona“ izgleda da ne znaju ni gde se nalazi Niš na karti, a kamo li nekakav „Niteks“… Ispostavilo se da je u krug „Niteksa“ ušlo više manjih podfirmi, koje zapravo posrednički rade za „Beneton“. Među njima su bile „Roma consulting DOO „ kao i „Planet“, koje su nedavno ugašene, pa se 29.05.2015. otvara nova firma, pod okriljem tzv „Benetona“, a radnike preuzima od 03.06.2015. do 05.06.2015., koji već 08.06.2015. stupaju direktno u rad na neodređeno vreme, s malim nedostatkom – dugovanjem dve zaostale plate od prethodnika, o kojima niko ništa ne govori. Dokle će funkcionisati novonastala firma i ko će preuzeti od nje radnike jednog dana, ostaje da se vidi…

U svakoj iole ozbiljnoj državi, ovo bi itekako bio alarm, koji bi pokrenuo organe vlasti, da sprovedu istragu i zaštite radnička prava svojih građana. Umesto toga, gradonačenik Niša, raspušteni predsednik, raspuštenog Gradskog odbora SNS , dr Zoran Perišić, time se i diči, pa čak i ističe u medijima da je „prednost Niša njegova jeftina radna snaga“ (?!?).

Srpska Radikalna stranka postavlja pitanje, da li građani Niša zaslužuju ovakvu vlast, ovakvog gradonačelnika? Da li je to ta „Budućnost u koju su verovali“, a koju su im obećavali? Da li ovaj grad mogu voditi ljudi u koje ni vrh njihove stranke ne veruje, već ih je raspustio?
Jedino rešenje su što skoriji izbori, na kojima će Nišlije poslati ovakvu vlast na smetlište istorije, grad poveriti odgovornim ljudima, patriotama, koji će gradom domaćinski rukovoditi, brinući o pravima i standardu svojih građana, a to Srpska Radikalna stranka svakako jeste.

4 Comments

  1. Kakav paradoks duguje im dve plate i sad sef u drugoj i opet im soli mozak dok mu se ne odblokira ziro racun pa via Italija posto je Italijan a radnici tko sisa rade dzabe….E Drzavooo….

  2. Sve sto ste gore napisali tacno je ali se ija pitam sta radi inspekcija rada i ostale inspekcije u Nisu .Sad im je i bivsi gaza te Rome consulting jos i postavljeg za sefa smene

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *