Šta možemo da uradimo?

1604496_692609757445395_340030053_nOva ljubopitljiva rečenica provukla se među slajdove nekog od učesnika današnje konferencije na kojoj se nekoliko gradskih institucija i organizacija ujedinilo da ukaže na štetnost duvanskog dima na Dan borbe protiv pušenja.

Statistički podaci pokazuju da se u poslednjoj deceniji i ako ne drastično, broj pušača ipak smanjuje. Prema poslednjem istraživanju iz 2006. godine, prema rečima dr Čedomira Šagrića, oko 33 % populacije u Srbiji su aktivni pušači, što znači da je svaki treći građanin naše zemlje pušač.

Broj pušača se od poslednjeg istraživanja iz 2000. godine smanjio za nekih 7 %, što je pokazatelj napretka u borbi protiv pušenja.

„Pušenje je najveći javni zdravstveni problem, a jedan od načina njegovog rešenja je saradnja svih institucija koje mogu da pomognu u borbi“, poručuje dr Šagrić i dodaje da je važno shvatiti da konzumacija cigareta nije bezazlena aktivnost, kako je doživljavaju mnogi u našoj zemlji, već ozbiljno narušavanje zdravlja.54ed0e5830ca07dda2870aa1ed8dd888

Danas se skoro polovina mladih odlučuje da proba cigaretu, a dramatičan podatak da je skoro 100% dece izloženo duvanskom dimu je proteklih godina neznatno umanjen.

Istraživanje rađeno u niškim osnovnim i srednjim školama iz 2012. godine ukazuje da je 89% nepušača, ali da su većina pasivni pušači, jer žive u porodicama u kojima bar jedan roditelj konzumira cigarete.

Nišlije koje želi da se odviknu od pušenja imaju mogućnost da to urade u Savetovalištu za odvikavanje od pušenja pri Domu zdravlja, a mogu i da se priključe i brojnim organizacijama koje se bore protiv pušenja kroz svoje aktivnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *