Stanković (DS): I zdravstvo je centralizovano u Srbiji

Demokratska stranka istakla je još jedan primer, kako su rekli, apsolutizma i samovlašća u Nišu.

Primarno zdravstvo se vraća u nadležnost države. To nije usamljen primer i prisutno je u mnogim državama ali način na koji se raspravlja i odlučuje o svim bitnim pitanjima za jednu lokalnu zajednicu u Srbiji, e to jeste problematično, ističe Miodrag Stanković, predsednik Demokratske stranke u Nišu.

On kaže da vlast, koju predstavlja Napredna stranka usvaja autoritarnost kao model ponašanja i vladanja.

Prvo je centralizovana vlast u liku jednog čoveka, zatim institucije postaju zavisne i na kraju svedoci smo da se celo društvo centralizuje. Poslednji primer su ustanove primarne zdravstvene zaštite u Nišu koje prelaze u nadležnost Beograda. Dom zdravlja, Hitna pomoć, Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika, Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata i Zavod za plućne bolesti primenom novog zakona, osnivačka prava prenose Republici. Opet centralizacija! Posle EPS-a, Privredne komore, niškog aerodroma, došlo je na red i primarno zdravstvo – saopštio je on.

On u svoje i ime demokrata traži da vlast prestane da centralzuje srpsko društvo jer centralizacija ne podržava demokratiju i slobodu govora.

Ovo su posledice politike gde nema dijaloga, gde nema slobode medija i gde jedan čovek smatra – država to sam ja, navodi Stranković.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *