Stanković u Strazburu: Bitno nam je da imamo podršku kako bi naše institucije napravile promene do izbora

Evropski parlament u Strazburu doneo je odluku o sprovođenju međunarodne istrage o nepravilnostima na poslednjim izborima u Srbiji. Glasanje su u Strazburu pratili lideri koalicije “Srbija protiv nasilja”, koji su pozvali evroparlamentarce da uvedu mere protiv vlasti u Srbiji. Među srpskim poslanicima koji su govorili u Strazburu bio je i Nišlija Đorđe Stanković iz Narodnog pokreta Srbije.

Za rezoluciju je glasalo 461 evroposlanika, protiv su bila 53 poslanika, a 43 je bilo uzdržano. U dokumentu se poziva na nezavisnu međunarodnu istragu o nepravilnostima na izborima u Srbiji. Takođe, u dokumentu se navodi da bi EU mogla da obustavi finansiranje Srbiji ukoliko istraga pokaže da su srpske vlasti bile direktno umešane u izbornu krađu.

Đorđe Stanković je u svom govoru pred glasanje naglasio da je njihova misija ne samo da govore o očiglednoj izbornoj krađi već da žele da govore o budućnosti za koju mislie da je dobra za Srbiju a to je da uđe u Evropsku uniju.

„Prvi izbori koji slede u Srbiji su lokalni i nama je bitno da vi obraćate pažnju na Srbiju i da dođe do premena u narednih nekoliko meseci a vezano za izbore. Bitno nam je da imamo podršku kako bi naše institucije napravile promene za dolazeće izbore. Bez tih promena desiće se ista stvar, migracija birača kao u Beogradu, desiće se u Nišu, Novom Sadu i ostalim gradovima gde su lokalni izbori. Želimo da to sprečimo da budemo u ravnopravnom položaju što dugo nije slučaj.“ – istakao je Stanković.

U Srbiji nema medijske slobode

Stanković dodaje da u Srbiji nema medijske slobode, i da to mora da se menja na izborima.

„Morate da znate da nema medijskih sloboda ne samo na nacionalnom nego i lokalnom nivou. Lokalne televizije Vučić je kupio preko svojih predstavnika i za nas nema mesta. Naša lokalna televizija nas nije pozvala 2 godine i to je nešto što moramo da promenimo pre izbora u junu.“ – zaključuje Stanković.

Evropski parlament je pozvao Evropsku komisiju da pokrene inicijativu za slanje misije stručnjaka u Srbiju, koja bi mogla uključivati stručnjake iz OEBS/ODIHR-a, Venecijanske komisije i Saveta Evrope, da procene situaciju na nedavnim izborima.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *