Stara vlast, novi porezi (na kokošinjce, šupe, golubarnike…)

Od 1. januara sledeće godine plaćaćemo porez na podrume, šupe, bunare, kotlarnice, bazene, svinjce, kokošinjce, štale, senike, ambare, golubarnike, pušnice, sušare, ribnjake, pa čak i na nadstrešnice koje pokrivaju površinu veću od deset kvadrata. Cenu za utvrđivanje iznosa poreza diktiraće cene po kojima su prodavane garaže u konkretnoj opštini. Ovo je predviđeno novim izmenama Zakona o porezima na imovinu, čiji nacrt objavilo Ministarstvo finansija, a preneli pojedini srpski mediji.

Ovu pomalo neshvatljivu meru nisu uvodile ni režimi koji su Srbiju držali u ropstvu, ali očigledno da se neko dosetio da od naroda može da se izvuče još neki dinar. Istina, o ovom nacrtu su pojedini ljudi koji ga brane rekli da je dobar i da je u stvari štedljiv za potrošače, ali nisu razjasnili to nesuvislo objašnjenje.

Oporezivaće se takoreći sve što domaćin može da vidi u svom gazdinstvu.

Ministarstvo finansija precizira tri grupe pomoćnih objekata koji se oporezuju.

U prvoj grupi su dve vrste objekata – oni koji nisu zgrade: bunari, bazeni, rezervoari, cisterne… i oni koji spadaju u pomoćne zgrade izgrađene na istom zemljištu gde i stambeni ili poslovni objekat. To su kotlarnice, podrumi, šupe za smeštaj ogreva i slično.

Druga grupa pomoćnih objekata obuhvata ekonomske objekte u skladu sa zakonom kojim se uređuje planiranje i izgradnja.

Treća grupa su nadstrešnice osnove preko deset kvadrata koje su samostalni objekti.

Kada je reč o ovoj drugoj grupi – ekonomski objekti, regulisani Zakonom o planiranju i izgradnji, spisak je još širi.

Ekonomski objekti jesu objekti za gajenje životinja (staje za gajenje konja, štale za gajenje goveda, objekti za gajenje živine, koza, ovaca i svinja, kao i objekti za gajenje golubova, kunića, ukrasne živine i ptica); prateći objekti za gajenje domaćih životinja (ispusti za stoku, betonske piste za odlaganje čvrstog stajnjaka, objekti za skladištenje osoke); objekti za skladištenje stočne hrane (senici, magacini za skladištenje koncentrovane stočne hrane, betonirane silo jame i silo trenčevi), objekti za skladištenje poljoprivrednih proizvoda (ambari,koševi), ribnjaci, krečane, ćumurane i drugi slični objekti na poljoprivrednom gazdinstvu (objekti za mašine i vozila, pušnice, sušionice i sl.)”, navodi se Zakonu o planiranju i izgradnji.

Nacrt izmena Zakona o porezima na imovinu je u nekoj vrsti javne rasprave trajao do juče i to on line (ko je znao), a šta će Vlada odnosno poslanici da izglasaju i da li je ovo moguće videćemo na nekim od narednih zasedanja skupštine Srbije.

Kako će se obračunavati

Porez na imovinu utvrđivaća se i plaćati u skladu sa novim zakonom počev za 2021. godinu.

“Kod utvrđivanja poreza na imovinu za 2021. godinu za pomoćne objekte primenjivaće se prosečne cene kvadratnog metra garaža i garažnih mesta u zonama koje su utvrđene na osnovu cena u prometu tih nepokretnosti u zonama ili graničnim zonama u skladu sa članom 6. Zakona o porezima na imovinu, odnosno prosečne cene garaža i garažnih mesta u najopremljenijoj zoni, ako su objavljene do 30. novembra 2020. godine”, navodi se u novom Zakonu o porezima na imovinu.

M.S.

Medijski sadržaj sufinansiran sredstvima za javno informisanje Grada Niša.

1 Comment

  1. Auuuu… al’ vi , „Gradjanin“-Niš, zaostajete za novim vestima iz „naše sadašnjosti“ tzv. budućnosti – „zlatne“ ! Posle trimeseca posetih vaš portal i eto…
    Možete li , molim vas, da mi kažete : Šta je sa g-dinom M. M urednikom i vlasnikom NoNo novina? Rastufi nas Covid19 , k’o manastirske mačke !
    Unapred sam vam zahvalan!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *