Statistički podaci: Jug Srbije bolje poslovao prošle nego 2015. godine

Ukupni spoljnotrgovinski promet firmi na području Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga iznosio je prošle godine 2,2 milijarde dolara, što je za 339 miliona dolara ili 19 odsto više nego 2015. godine, pokazuju podaci Regionalne komore.

foto: gradjanin.rs slobodna ilustracija

Ta tri okruga su prošle godine imala pozitivan spoljnotrgovinski bilans pošto je izvoz iznosio 1,2 milijardi dolara, a uvoz nešto više 939 miliona dolara.

Izvoz je u odnosu na 2015. godinu povećan za 233 miliona dolara ili 23 odsto, dok je uvoz veći za 106 miliona dolara, odnosno za 13 odsto“, rekao je Beti koordinator u Regionalnoj komori PKS Vladan Stanojević.

Prema njegovim rečima, firme sa područja Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga prošle godine najviše su izvozile u Nemačku, Italiju i Veliku Britaniju, a najviše uvozile proizvode iz Nemačke, Turske i Ruske Federacije.

Rast spoljnotrgovinskog prometa i odlična pokrivenost uvoza izvozom ostvareni su poslovnim rezultatima velikih proizvodnih sistema koji posluju na tom području, a to su Filip Moris, Tigar, Leoni, Gramer i Beneton“, kazao je Stanojević.

On je naveo da u izvozu tri okruga na jugu Srbije dominiraju proizvodi od kaučuka i gume, duvanski proizvodi i električne mašine i oprema.

U uvozu su zastupljene prvenstveno električne mašine i oprema, i duvanski proizvodi.

Sa obimom spoljnotrgovinske razmene od preko dve milijarde dolara, područje Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga, nalazi se na četvrtom mestu u Srbiji, iza Beograda, Novog Sada i Kragujevca.

Agencija Beta

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *